Abc.xyz lett a Google, 16 TB SSD-ben, SoC-ok dömpingje

Mobil Skylake és Xeon, mobil Fiji, 16 TB-os SSD

Igazán forró héten vagyunk túl, de a nagy meleg ellenére nem lankadt az iparág egyes szektorainak lelkesedése, hiszen a játékosokat megcélzó Gamescom kiállítás után (amiről most – úgy tűnik – lemaradt a Smach Zeróra keresztelt SteamOS-alapú kézikonzolja) a megjelenítéssel, grafikával foglalkozó SIGGRAPH konferencia és kiállítás nyitotta meg kapuit, ahol számos új információval szolgáltak egyes gyártók.

Smach Zero kézikonzol SteamOS-sel
Smach Zero kézikonzol SteamOS-sel

Az NVIDIA például itt jelentette be két új professzionális, Quadro VGA-ját, amire már sokan vártak. Quadro VGA-val, szintén professzionális vonalon mutatott be ugyanitt Thinkpad P-sorozatú notebookot a Lenovo, aminek újdonsága, hogy elsőként használja a világ első mobil Intel Xeon processzorát, amelyet egyébként szintén a napokban jelentett be a cég. És ha már Intel, akkor itt említsük meg azt is, hogy kiszivárogtak a mobil masinákban szánt "Skylake-U" processzorok paraméterei is. Hasonló cipőben jár egyébként az AMD is, ahol szintén megnyíltak a pletykaszállító csatornák, és a mobil Fiji GPU-król regélnek, amire állítólag főként az Apple építene.

Lenovo ThinkPad P50 és P70 a világ első mobil Xeon processzorával
Lenovo ThinkPad P50 és P70 a világ első mobil Xeon processzorával [+]

A Qualcomm sem tétlenkedett, és a konferencia alkalmával csepegtetett fontos információkat a legújabb, immár virtuális valóságra kihegyezett Adreno 500 sorozatú IGP-kről, amelyek erősebb változata pont a szintén a héten bejelentett, extráktól roskadozó Snapdragon 820 SoC-ban kap helyet. A cég az új 820 mellett néhány már piacon lévő chipet is megújított, ennek következtében a Snapdragon 210 és 410, valamint a Snapdragon 615 SoC frissült. És ha nem lenne elég a rendszerchipekből, akkor még az LG-ről is említést kell tenni, egészen pontosan Nuclun 2-ről, ami az előzetes tesztek szerint gyorsnak ígérkezik.

Chipekből egyébként más téren sem volt hiány, és nem csak azért, mert a Rivet Networks bejelentette újabb, játékosoknak szánt "gyilkos" hálózati vezérlőjét, hanem mert a SIGGRAPH mellett az Flash Memory Summit is a héten zajlott, ahol főként a nagyvállalati adattárolás volt a középpontban. A Samsung természetesen kihasználta a lehetőséget, hogy bejelentse új V-NAND lapkáját, pontosabban annak tömeggyártását, ezzel bebiztosítva előnyét az amúgy is általuk uralt piacon. Erre a lapkára építve konkrét termékek érkezéséről is beszámoltak, amelyeknél kifejezetten az újdonság képességeinek megfelelően a nagy tárkapacitás került előtérbe, természetesen nagyvállalati felhasználásra, de ott akár 16 TB-ig.

Újabb ütős V-NAND chip a Samsungtól
Újabb ütős V-NAND chip a Samsungtól

Visszakanyarodva még egy pillanatra a SIGGRAPH-ra, az Khronos Group jelenléte sem elhanyagolható, ahol elsősorban a Vulkan API-val képességeivel térítettek, és egy igen látványos OpenGL vs. Vulkan demó mellett beszámoltak arról is, mikor lesz az API elérhető és miképp oldanák meg az eltérő hardverek képességeiből fakadó töredezettséget.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt