Alkalmazások androidos tabletekre - VI. rész

Gmail, Outlook

Android platformra a két referenciakliensen túl nagyon sok alternatív levelező alkalmazás létezik. Akadnak „együgyűek” amelyek egy-egy globálisan is számottevőnek számító ingyenes e-mail szolgáltató hivatalos alkalmazásai, illetve vannak multifunkcionális, a feladatok széles körét lefedő megoldások is. Érdekesség, hogy a PC-k világában népszerű Mozilla Thunderbirdöt nem készítette el a vállalat Androidra.

Gmail

Minden androidos készülék használatának feltétele vagy egy létező Google fiók használata, vagy ha még nincs olyan, akkor egynek a létrehozása. Ha van Google fiókunk, akkor automatikusan kapunk Google Mail, Google Plus, Picasa, és Youtube szolgáltatásokat is. A világhálón a legtöbb szakportál a felhasználói véleményekkel összhangban a Google e-mail szolgáltatását igen előkelő helyre sorolja, aminek az alapja a megbízhatóság, a globális elterjedtség, a rendelkezésre álló tárhely hatalmas mérete, a kapcsolódó szolgáltatások magas színvonala és az a nem elhanyagolható tény, hogy egyre kevésbé lehet a vállalat termékeinek használatát megkerülni.

A közelmúltban renovált Gmail alkalmazás
A közelmúltban renovált Gmail alkalmazás

Az Androidos tabletek kapásból két levelező alkalmazással érkeznek, egyik direkt a Gmailhez van, a másik pedig egy általános kliens, amivel más szolgáltatókhoz kapcsolódhatunk POP3, IMAP, vagy Exchange protokollon keresztül.

A felső vízszintes sorban dinamikus ikonos menü, jobb oldalt további menüelemek hagyományos szöveg alapon, a levelezési területen bal oldalt megfigyelhetőek a fényképes, vagy ennek hiányában a feladó nevének kezdőbetűjével fémjelzett piktogramok, a tárgy sortól jobbra a nyilak pedig az üzenet minősítését jelzik.

A bal oldali menü: váltási lehetőség a Gmail fiókok között, alatta pedig a Google féle kategorizálási rendszer
A bal oldali menü: váltási lehetőség a Gmail fiókok között, alatta pedig a Google féle kategorizálási rendszer

Mint minden olyan androidos alkalmazásnak, mely a rendszer szerves részeként integráltan található meg a táblagépen, ennek is megvannak az ilyen esetekben megszokott előnyei:

  • Nem kell külön installálni.
  • A szolgáltatás az alkalmazáskezelőben a futó programok között sem látható, ebből adódóan a RAM fogyasztás az Android rendszer velejárójának tekinthető.
  • Több Google-fiók egyidejű kezelése.

Nem hivatalosan - ugyanúgy, mint más operációs rendszerek esetében -, ez is „kigyomlálható”, de ennek túl sok haszna nincs. Mindenesetre az alkalmazás külön is letölthető a Google Play felületéről.

Gmail – Google Play letöltés (eszköztől függ)

Outlook

A Microsoft igen masszívan jelen van a nagy konkurens rendszerén, olyannyira, hogy komolyan profitál is belőle. A Windows 8-cal a Microsoft szintén bevezette a saját online fiók mély integrálását az operációs rendszerbe és a kapcsolódó szolgáltatásokba, így a Microsoft Outlook fiókkal például a Skype-ba és a Skydrive-ba is beléphetünk.

Az Outlook alkalmazása kevésbé összetett, de hatékonyságában nem szenved csorbát
Az Outlook alkalmazása kevésbé összetett, de hatékonyságában nem szenved csorbát

A redmondiak kliense inkább tekinthető klasszikusnak mint úttörőnek, hiszen az egyetlen lényeges eltérés a támogatott protokollok (Exchange) esetében lelhető fel. Itt nincs szó a Google-féle megközelítésről, ami a levelezéseket tulajdonképpen chatelésnek tekinti, és arra építi az egész infrastruktúrát.  Tárhely tekintetében már itt is összevont szolgáltatásokról van szó, így a Skydrive és az Outlook.com együtt új felhasználóknak 7 GB, a régi motorosoknak 25 GB ingyenes kapacitást biztosít, ami némi éves díj ellenében tovább növelhető.

Android 4.x rendszereken öt darab kezdőképernyő van, melyek tökéletesen alkalmasak arra, hogy widgeteket helyezzünk el rajtuk
Android 4.x rendszereken öt darab kezdőképernyő van, melyek tökéletesen alkalmasak arra, hogy widgeteket helyezzünk el rajtuk

A legtöbb felhasználó a rendelkezésre álló kezdőképernyőkből egyet vagy kettőt használ,  a többire pedig az időjárás vagy éppen levelező alkalmazások helyigényes kütyüit helyezzük ki. A fenti kép bal felső sarkában a Google Naptár, alatta a Gmail, jobb oldalon felül az Outlook.com, alul az androidos e-mail widget látható. A megoldás lényege, hogy bár mindegyik alkalmazás azonnal jelzi az értesítési területen ha levelet kapunk, a kezdőképernyőn gyorsan átlapozva betekintést nyerhetünk az üzenetekbe anélkül, hogy megnyitnánk az alkalmazást.

Az Outlook alkalmazás opciós ablaka
Az Outlook alkalmazás opciós ablaka

Biztonsági szempontból fontos megemlíteni, hogy itt is van kétlépcsős azonosítás, és hang illetve SMS üzenettel való beléptetés mellett Android rendszeren a Google Hitelesítőt tudjuk használni, ehhez első alkalommal az Outlook.com oldalon a plusz biztonsági funkció bekapcsolásakor a QR kódot kell leolvastatni az eszközünk kamerájával.

Outlook – Google Play letöltés ( Android 2.2 vagy újabb)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények