Apple szabadalom, fokozódó nemzetközi kiberharc

A héten történt: MacBook-bél, tuningsikerek

A heti forgatagban a gyártók nem virítottak semmi eget rengetőt, legalábbis olyat nem, ami felért volna mondjuk egy új VGA vagy processzorcsalád bejelentésével, de azért akadtak érdekességek. Ilyen például az új Apple MacBook belseje, amit végre az internet népe is megcsodálhatott. Érdemes rá egy pillantást vetniük azoknak, akik még nem látták, hiszen 12,5"-es mérete ellenére is egész kompakt méretű alkatrészekből áll a masina.

A héten hazai tuningsikerekről is beszámoltunk, ugyanis a magyar tuningosok már lázasan készülődnek a jövő heti Veletech/PlayIT-re, ahol a modding mellett többek között OC show is lesz. A felkészülés során több ígéretes eredmény is született: subaruwrc a leggyorsabb hárommagos processzort villantotta, Achill3uS pedig jócskán 6 GHz fölé hajszolt egy Haswell-E központi egységet.

Röviden elemeztük a várva-várt GTA V három árnyékolási technikáját, illetve arról is írtunk, hogy az új API-k érkezésével milyen szerephez jutnak majd a több VGA-s felépítésnél használatos, kártyák fizikai összeköttetését biztosító SLI és CrossFire hidak.

Tovább pöfögött a szórakoztatóelektronikai piac is. A héten kiderült, hogy a nyár folyamán érkezik a DTS:X hangformátum, ami a Dolby Atmos ellenfeleként 11.2 csatornát kínálhat, illetve az is kiderült, hogy a HDR adások is elindulnak még az idén. Utóbbi persze nem itthon, hanem elsőként az Amazon Prime előfizetők számára lesz elérhető. Bár nem ide vág, de mellékesen megjegyeznénk, hogy a cég állítólag a CryEngine licencelésen is túl van már.

A szórakoztatás másik nagyágyúja, a Netflix is hallatott magáról, ugyanis a cég jó pár tévégyártóval megegyezett, hogy az Európában értékesített készülékek távirányítóira is felkerül a dedikált Netflix gomb. Termékjellegű bejelentéssel is szolgáltunk szórakoztatóelektronikai témában: a Sony 7.2-es házimozi-erősítője hamarosan idehaza is elérhető lesz.

Ami a termékfelhozatalt illeti, meglehetősen vegyes volt a kínálat. Érkezett például négy új processzorhűtő, az egyik a Cooler Master, a másik a Be Quiet!, a harmadik és negyedik pedig az Arctic kínálatából. Az első a GeminII család S524-es tagjának modernizált változata nagy teljesítményű CPU-khoz és magas hűtőbordával rendelkező memóriákhoz, míg a Be Quiet egy alacsony profilú megoldással rukkolt elő, ami szintén képes ellátni a feladatát a legtöbb processzoron. Az Arctic két modellt hozott AMD processzorokra az Alpine szériába, ebből ráadásul az egyik egy passzív darab.

Új SSD-k is érkeztek, szám szerint három. Ezek mindegyike a gyors NVMe felületet támogatja az AHCI helyett. A sort a WD érdekeltségébe tartózó HGST kezdte az UltraStar SN100 sorozattal, ami PCIe és 2,5"-es formátumú tárolókat is tartalmaz, majd a HP következett szintén PCI Express-es Z Turbo SSD-jével. Ennek érdekessége, hogy a kártyára ugyanaz az M.2 foglalatba illeszkedő, egyébként tempós Samsung SSD került, amit a koreai gyártó csak másnap jelentett be hivatalosan.

A termékek kapcsán érdekességgel szolgált még a HP Omen Pro notebook is, ami a vállalat korábbi vékony, de izmosnak mondható Omen gamer masinájának workstation, azaz munkaállomás változata. Ennek megfelelően a vállalat megfosztotta minden oda nem illő dizájnelemtől, és a hardvert is komolyabb darabra cserélte. Említést érdemel még az Epson új WorkForce nyomtatócsaládja is, aminél egy egészen újfajta megoldást vetettek be a tinta tárolására: légmentesen lezárt zacskókat, amelyekbe akár 1-1,5 liter anyag is elfér, azaz jó sok oldal kinyomtatására elegendőek.

A Panasonic sem tétlenkedett, és egy pofás akciókamerával lepték meg a piacot, ami állítólag éjszakai felvételekre is képes. Ha már képrögzítés, akkor az Olympus Stylus 1s kompakt gépről se feledkezzünk meg, ami az előd ráncfelvarráson átesett változata, és Japán után végre más országokban is elérhető lesz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!