eBruit -- Hírek minden mennyiségben

eBruit és az internet

A magyar internet átalakulóban van. Egészen meglepő, mondhatnánk irreális módon visszafejlődik, hála a Matáv lelkes, szubjektív megítélésünk szerint indokolatlan harcának a hazai internet-szolgáltatókkal. Természetesen a folyamat ilyen iránya nyugaton sehol sem jellemző, a hazai (v)íz tehát ismét keserű... az ADSL, és egyéb, non-stop hozzáférést biztosító előfizetések térnyerése némileg enyhíti a komikussá váló helyzetet, de be kell látnunk, hogy mind a szolgáltatás minősége (lefedettség), mint az ára elég jelentős tömegeket tart vissza annak használatától.

Magyarországon a legdrágább az internetezés egy főre jutó költsége egész Európában! Sőt, világviszonylatban is az élbolyban vagyunk! Divat arról siránkozni, hogy lám-lám, alkoholizmusban és főleg öngyilkosságokban vezető nemzet vagyunk, sőt, általában divat siránkozni... sajnos. Most újabb negatív rekordot állítunk, bár ezúttal mindez legkevésbé rajtunk, az egyes embereken múlik. Mert legyünk bármilyen életvidámak és optimisták, a Matáv akkor is zúzza heréinket (a női olvasóktól elnézést, és önironikusan átélést kérünk), kíméletlenül.

Pedig az internet valahol (mindenhol) pont arról kéne, hogy szóljon, hogy bármit, bárhol, bármikor. Mi tudjuk a legjobban, hogy milyen röhejes, amikor az ember a délután 6 órát sasolja, hogy utána emberibb tarifák mellett tehessen ki híreket az egyelőre non-profit jelleggel üzemelő weboldalára. Az ICQ és az IRC már rég nem alternatíva számunkra, és a 150 Ft-os kedvezmény megszűnésével egész biztosan sokan kerülnek majd hasonló helyzetbe. Szomorú, mert egy ICQ és egy IRC, no meg az azóta kardjába dőlt Napster az, ami az internet velejét adja. Ezek a programok használják ki azt, hogy a világon mindenhol, sokan, egyszerre de egymástól függetlenül online vannak, és azt, hogy noha mindenki csak egy pici részét képezi a 'netnek, együtt már komoly erőt, tartalmat (lásd zenefájlok a Napsteren) képviselnek.

Cikkünk alanya, az eBruit is egy ilyen program, és persze mondanunk sem kell, hogy éppen ezért ötletesnek, használhatónak, elegánsnak gondoljuk. Vannak persze fenntartásaink, erről később még bővebben írunk -- egyelőre azonban ott tartunk, hogy beszélünk valamiről, amit még nem is definiáltunk pontosan. Mi az az eBruit, és miért jó nekünk?

Az eBruit egy automata hírpostás, pontosabban egy olyan program, amely a folyamatos online használat mellett valós időben jelez nekünk, ha kedvenc weboldalaink valamelyikére (így a prohardverre is :-)) új hír kerül föl. Az eBruit felhasználónak így nem kell folyamatosan visszajárnia kedvenc oldalaira az új hírekért, hiszen az eBruit csak akkor jelez, ha frissül az oldal. A program lényege talán az, hogy elegendően sok portál csatlakozása esetén a felhasználó flexibilisebben szűrheti a számára érdekes tartalmat, amelyet ebben az esetben az eBruit már nagyjából le is fed.

Hasonló, főként Linux alá írt és viszonylag primitív newsgroup "robotok" persze léteznek, de mindez semmit sem vesz el az eBruit érdemeiből. A program pontosan annyit tud, amit várunk tőle, és rendkívül egyszerűen használható. Az interfész letisztult, a design tetszetős. Lássunk pár konkrétumot!


eBruit kezdőoldal


Pár portál.. újak előnyben :)


Az új hírek listája


Pár dolog, amit beállíthatunk

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!