Képregény- és videoháború az internetes kalózok ellen

Képregényben

A napokban a Wired oldaláról értesülhettünk arról, hogy egy amerikai nonprofit jogvédő szervezet, a National Center for State Courts egy tavaly elkészített propagandaanyagát 50 ezer példányban eljuttatja az amerikai egyetemistákhoz, hogy felhívják a figyelmüket: az internetes kalózkodás bűncselekmény. Ez ugyan nem nagy hír, de végigolvasva a meglehetős igényességgel elkészített képregényt, gondoltam összeszedek, végignézek még más hasonló kampányanyagokat is, melyekben egy kormányzat, egy médiavállalat, egy médiaipari szövetség az internetes letöltés ördögi mivoltáról igyekszik meggyőzni a hamvas ifjúságot.

Nana

A magam részéről eddig egyetlen olyan képregénnyel találkoztam összesen – egész kicsi gyerekként még –, melynek valóban máig tartó hatása van (a Pajtás újságban Dargay Attila Kajla kutyája összeszedte az erdőben szemetelő turisták után a szétszórt hulladékot, majd az egész trutyit szétszórta az elkövetők lakásában…), de nincs kizárva, hogy tényleg van ezeknek az alkotásoknak és kampányoknak értékelhető befolyása. Így összerakva inkább elborzasztóak – s hát az sem a kívánt hatásról árulkodik, hogy amikor megjelenik egy ilyen kampányról szóló hír, akkor az adott hírportál kapcsolódó fórumában két dolog fog igen gyorsan megtörténni: megjelennek a nagy számban készülő paródiák, illetve elindul a linkcsere, hogy honnan is lehet ezt meg azt letölteni…

Az alább következő válogatás természetes módon nem törekszik semmiféle teljességre, mivel irdatlan mennyiségű ilyen kampányanyag található a neten, csak szemezgetés a nekem tetszőkből, vannak közöttük mindenki által ismertek, s talán akad olyan is, mely újdonság lehet néhány olvasónak.

Kezdjük mindjárt itthon, hazai kedvencünkkel, az ASVA-val, akik a ProArt szövetséggel együtt indítottak el a Sulinet keretében egy videobetétekkel és szerzői jogi ismeretekkel megspékelt interaktív képregényt („Másik oldal”), amelyben a Tundrastorm zenekar (Max, Sztív, Edy és Papa G) viszontagságait követhetjük végig, persze csak akkor, ha az időnként megjelenő jogi kvízkérdésekre helyesen válaszolunk. Hát, ha valakinek van türelme hozzá, hajrá…

Asva

Képregényben a kanadaiak is kitettek magukért, amikor megjelentették a Captain Copyright című propagandaanyagot, mely az év eleje óta sajnos már nem elérhető, a programot leállították. Ennek több oka is lehet, mert egyrészt szakmai kritikák is érték az anyagot, másrészt pedig a füzet kapcsán készült paródiák sem növelhették a kezdeményezés ázsióját.

Captani Copyright

Annyi bizonyos, hogy két igen hasznos vállalkozást is inspirált Captain Copyright. Egyrészt egy MCM művésznevű aktivista elkészítette A malac és a doboz című képregényét, melyben a jogvédők álláspontjával szöges ellentétben lévő elveket fejt ki, másrészt pedig számtalan neves kutató és szakértő segítségével a Duke Egyetem Center for the Study of the Public Domain központja gondozásában létrejött a Bound by Law (kb.: A törvény csapdájában) című képregény, mely nyitottan, több szemszögből vizsgálva járja körül a szerzői jog mai helyzetét, s elemzi az új problémákat.

Bound by Law

E képregénysorozatba tartozik a korábban említett 2007-es füzet is, melyet az internetes kalózkodásnak szenteltek. Az itt alkalmazott befolyásolás módszertanáról legyen elég annyi, hogy szoros párhuzamba állítják a nagymama, illetve a közösség perét a házaik értéke kapcsán, illetve a 2000 illegális zene miatt eljárás alá vont egyetemista lány ügyét, akinek ez az eset veszélyezteti az egész jövőjét. Az alkotók igyekeztek könnyes-búsra hangolni a történetet; hogy milyen sikerrel, azt mindenki eldöntheti maga.

Copyright

Hasonló célzattal készítettek a hollandok is képregényt, melyben a kiadótulajdonos Dagobert bácsi oktatja a szerzői jog fontosságára a könnyű pénzszerzés lehetőségétől elkábult Donaldot, s a végkövetkeztetés: (Weg met die kopie! – Szemétbe a másolattal!)

Donald

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények