Tényleg lesznek LCD-gyárak a Dunántúlon?

Szép remények

Tartalmából következően igen nagy sajtóvisszhangot kapott az a bejelentés, hogy egy magyar cég közvetítésével nagy értékű dél-koreai beruházás valósul meg a Dunántúlon, s egy LCD-kijelzőket gyártó koreai vállalat azt tervezi, hogy hazánkban épít olyan gyárat, gyárakat, melyek jelentős mértékben enyhítenék a dél-dunántúli régióban tapasztalható magas munkanélküliség okozta gondokat. E lépés a lehető legnagyobb mértékben üdvözlendő, ám már ez első bejelentés után is támadtak kétségeink e projekttel kapcsolatban. Ha megnyílik az első gyár, akkor megígérjük, hogy itt, az IT café hasábjain adunk hangot örömünknek, ám addig, amíg ez csak tervezet, engedtessék meg, hogy kifejezzük aggályainkat a vállalkozást illetően, felvéve az advocatus diaboli szerepét.

Nagy reményű tervek

A Zalai Hírlapban augusztus 11-én megjelent hír alapján tudósított akkor a sajtó erről projektről, s ebben már megtalálhatóak azok az elemek, melyek minimum elgondolkodtatóak. Az eredeti híradás 15 millió eurós, körülbelül 4,1 milliárd forintos befektetésről szólt. Krajczár Jenő, a közvetítő magyar cég képviselője akkori megkeresésünkre telefonon ezt az értéket már 7 milliárdra becsülte, s a tegnapi, szeptember 2-ai sajtótájékoztató szerint most már 30 milliárdról lenne szó. Az eltelt három hét alatt a gyártási kapacitás becslése is megemelkedett: míg korábban egy, havi 700 ezer LCD-kijelzőt készítő üzemről volt szó, tegnap már négy gyárról, melyek közül a konkrétan megemlített, elsőként megvalósuló szentgotthárdi telep havi 1,2 millió kijelzőt szerelne össze. Ugyancsak kérdéses az, hogy végül is hány embert foglalkoztatnának, már csak azért is, mert – ahogy az előbb már kiderült – a koncepció módosult, s nem egy, kezdetben 1000, majd felfuttatása után 2000 munkást foglalkoztató zalai gyárról beszélnek már, hanem négy, Vas és Zala megyében építendő, összességében 3000 munkást foglalkoztató üzemről, melyek közül az első, a szentgotthárdi 600 főt alkalmazna, „hiszen csak egy 600 főt foglalkoztató gyárhoz elegendő a szabad munkaerő-kapacitás a kistérségben” – ahogy Krajczár Jenő fogalmazott.

A föntebb említett, folyton változó számoknak még a legkisebbje is arra utal, hogy a még korántsem lezáruló gazdasági válság idején, magyar viszonyok között egy „megaberuházásról” van szó. A jelenlegi viszonyok közepette még akkor is érdemes kételkedni a tervekben, ha egy dél-koreai cégről van szó, egy olyan ország vállalatáról, mely az IT-technológiában időnként hatalmas meglepetéseket tud okozni sajátos üzleti és munkakultúrája miatt.

Nex Display

Igyekeztünk utánajárni annak, hogy kik e projekt résztvevői, mivel ez tűnt az egyik legaggályosabb tényezőnek. Hardveres és mobilos ügyekben járatos kollégáink még sosem hallották a technológiát nyújtó, a gépsorokat kínáló a Nex Display nevét (Nex, és nem Next, ahogy sok helyen megjelent), a közvetítő magyar Ketrax Kft.-ről nem is beszélve. Ez volt az egyik oka, hogy kétségeink támadtak, bár jól tudjuk, hogy Dél-Koreában egyik napról a másikra is támadhatnak olyan cégek, amelyek egy speciális területen szinte hónapok alatt piacvezetővé válhatnak, pláne, ha mögöttük egy világcég (például a Samsung) bújik meg.

Szerettük volna a tervezetről megkérdezni a Nex Display képviselőit is, ám ők többszöri megkeresésükre sem válaszoltak. A cégre rákeresve Google-ban roppant kevés találatot kapunk, s például a tradekorea.com-on egy több mint vicces bemutatást találtunk: (betűhíven idézve) „Dear customers? Thank you for visiting Nex Display Technology Co., Ltd. Nex Display Technology Co., Ltd. is the LCD module specialty company for small display device. We have led the digital convergence era that opens the integrated mobile communication. We have possessed many talented and passionate experts who have excellent knowledge and experience on small display field. Based on their knowledge and experience, Nex Display Technology Co., Ltd. has developed the technologies that reflect the business strategies of each customer and provided our customers with the best solution. We have also provided advanced technologies and various solutions for our customers to improve their competitive advantages. Nex Display Technology Co., Ltd. has contributed the creation of additional value and the development of display industry that leads the growth of Korean economy. Please show your interest and support on our endeavor. Thank you.”

A termékismertetőn és a különféle oklevelek bemutatásán kívül a cég angol nyelvű honlapja sem nyújtott segítséget. Annyit lehet tudni, hogy mobiltelefonokban és más, kisméretű eszközökben használt kijelzők összeszerelésével foglalkoznak.

Hasonlóképp jártunk a közvetítővel, a Ketrax Kft.-vel is. A vállalkozás honlapja a „gyalázatos” kategóriába esik, gyakorlatilag semmit sem lehet megtudni belőle. A cégjegyzék szerint a budapesti székhelyű, 2009 februárjában, hárommillió forintos alaptőkével bejegyzett társaság fő tevékenységi köre irodagép- és számítógép-javítás, s ezt Krajczár Jenő kérdésünkre annyiban korrigálta, hogy vállalkozása természetesen nem lehet nagyon ismert, mivel ipari informatikával foglalkoznak, ami nem olyan terület, melynek résztvevői sűrűn kerülnének a lapok hasábjaira. Kíváncsiak voltunk arra, hogy vajon egy ilyen kis cég hogyan kerül a képbe egy ekkora beruházást illetően. Krajczár Jenő erre azt válaszolta, hogy kiváló koreai kapcsolatai vannak, így amikor a Nex Display eldöntötte, hogy Európában kíván terjeszkedni, akkor a koreai állami ügynökség (mely a koreai cégek külföldi befektetéseinek koordinálásával, kapcsolatépítéssel foglalkozik), a Kotra őt kereste meg. Megkérdeztük erről a Kotra budapesti képviseletét, s ők megerősítették ezt az információt: ők közvetítettek a Nex Display és Krajczár Jenő között, de ebben ki is merült tevékenységük.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények