Kickstarteres bukások

Sokan alapvető tévedésben élnek

A közösségi finanszírozás sok hasznos projektet vitt már sikerre, de mindig akadnak olyanok, akik egy dollárig sem jutnak, vagy épp félmillióval az ölükben esnek hasra a siker kapujában. Az is felmerült bennünk, hogy a projektindítást az állampolgárság helyett inkább intelligencia alapján kéne engedélyezni (vagy sem).

Mindenkinek felcsillan a szeme az olyan sikeres „közösségi termékek” láttán, mint a Pebble vagy az Ouya. Az összegek és az erkölcsi támogatás lelkesítő, azonban ehhez kell egy jó ötlet, amit megfelelően dolgoztak ki és mutattak be, és amelyet aztán valóban el is lehet készíteni a célként meghatározott összegből. Néhány ötlet azonban már viccnek is rossz: ezekről általánosságban elmondható, hogy nagyon gyengén vannak előkészítve és prezentálva, de akadnak kivételek, melyek szimplán csak érdektelenek a többség számára.

Aztán persze akadnak olyan ötletek is, amelyek régebbieket próbálnak innovatívan felhasználni, nem túl sok sikerrel. Ilyen a Personal air freshener projekt. A kampányvideót olcsó mobillal készíthették, egy kéz forgat benne körbe egy öngyújtónak látszó tárgyat, mely történetesen egy mini személyi légfrissítő, a gombnyomásra ennek megfelelően nem lángot, hanem illatot bocsát ki. A leírás szerint bárkinek lehetnek emésztési problémái, így vendégségben milyen jól jöhet egy ilyen.  Kérdés nincs, komment sincs, a 2500 dolláros célból 20 össze is gyűlt. Ketten vásároltak 10 dolláros csomagot, melyért három légfrissítő minimasina járt volna, ha a gyűjtés sikeres. Talán mégsem küzd annyi ember a belső vegyi folyamataival, netán nem volt elég látványos a prezentáció, de az is lehet, hogy nem túl meggyőző a projektgazda életrajza? Vagy mert légfrissítőt már lehetett kapni eddig is?

Nem mindenki alkalmas projektvezetőnek
Nem mindenki alkalmas projektvezetőnek (forrás: Gawker) [+]

Néha már úgy tűnik, hogy a Kickstarternek inkább az intelligenciához és tisztességhez kellene kötnie a pályázati feltételeit, sem mint lakóhelyhez. A Real Play egy nagyon érdekes „újraértelmezés”, ami forradalmasítja (feltalálója, Kyle Walker szerint) a mozit és a tudományt. A leírást hangzatosnak szánták, de sok konkrétumokat nem nagyon tudunk meg belőle, ugyanakkor számos könnyen kiszúrható helyesírási hibát tartalmaz. Szerencsére demó segít prezentálni az ötletet, ami egy Youtube-on összeállított filmes trívia játék összelinkelt jelenetekkel. (A zenekar tust húz.) Hmm, lehet, hogy láttunk már ilyet 15 éve DVD-n, vagy húsz éve CD-n?

Elég sok humbug-projekt (https://www.kickstarter.com/projects/890511124/the-biggestscariest-tunnel-of-fear-in-the-whole-wo) indul, melyek alkotói még megfogalmazni sem képesek pontosan, hogy mit is szeretnének létrehozni, mások pedig néhány hangzatos szóval és helyesírási hibával igyekeznek némi pénzt gyűjteni. Szerencsére kevés sikerrel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények