Kvantumpontos tévé, UPC-balhé, fakuló avatar

A héten történt: új SSD-k, procik, VGA-k és tévék

Fergeteges héten vagyunk túl, hiszen a napokban volt április 1-je, azaz bolondok napja, így néhány komolynak is vehető tréfás hírt rejtettük el napi híreink között, persze valahol mindig kilógott a lóláb, ami árulkodott a hír hitelességéről. Ennek ellenére örülünk, ha sikerült csőbe húznunk egy-két olvasót, hiszen mi más is lett volna a cél? Ha viszont valaki utólag bukkanna rá bolondozásunk nyomaira, akkor ne vegye komolyan, hogy a Samsung bekebelezte az AMD-t (legalábbis egyelőre...) vagy hogy operadarab lesz a népszerű Wizard of Wor videojátékból, esetleg hogy gépi tanulásra képes, lekoptathatatlan szelfiroboot érkezik Ja igen, és persze a fórumos avatarok sem kopnak.

A komolyság vizére evezve, különösen nagy aktivitást mutatott a héten az Intel. Először is bővítette a Haswell Refresh processzorok kínálatát új Core i és Pentium modellekkel, majd ezt követően a Braswell platform Celeron és Pentium processzorait listázta ki szép csendben, ami az új generációs Atom (a Cherry Trail) asztali változata lesz. A kékek szárnyalása itt még nem fejeződött be, a hét utolsó munkanapján két új SSD-szériára is futotta az erejükből, amivel a felsőkategóriában és a mainstream vonalon egyaránt robbantani kívánnak.

SSD-ből jutott még a hétre, mivel a Samsung szabadjára engedte a 3D V-NAND lapkákra épülő, cellánként három bit tárolására képes 850 EVO SSD-k mSATA és M.2 foglalatba szánt változatait, így a korábbi 2,5"-es modellekkel már igen széles a kínált paletta. Eközben arra is ígéretet tettek, hogy a 840 EVO SSD-kkel kapcsolatos problémákra is pontot tesznek a nagyon közeli jövőben.

Az óriások közül hírekkel szolgált még a Microsoft is, ráadásul nem csak DirectX 12-vel kapcsolatos hírrel "örvendeztetett" meg bennünket, hanem konkrét termékkel is. Ez utóbbi nem más, mint a Surface 3 táblagép, ami a Surface Pro 3 kisebb, olcsóbb testvére lesz; jelenleg még csak előrendelhető, viszont már mindent tudni lehet róla ahhoz, hogy eldönthessük, megvegyük vagy sem. A DirectX 12-ről a napokban egy kevésbé pozitív hír látott napvilágot, ami az aszinkron compute módosításával kapcsolatosan a felhasználókat, gyártókat egyaránt érinti majd. Ahogyan az is, hogy a gyártók már javában készülnek a vetélytársnak számító Vulcan API támogatására.

Az AMD és az NVIDIA háza táján szinte csend és nyugalom uralkodott. Előbbi aszinkron shader nevű csodafegyverét prezentálta, amivel kiütheti a GPU-limitet, utóbbi pedig a Shield termékcsaládra koncentrált egy ráncfelvarráson átesett kézikonzol személyében. Ha már NVIDIA, a GTX 980 és 970 VGA-k újból képbe kerültek az ASUS révén, a gyártó ugyanis most ünnepli, hogy 20. éve gyártanak grafikus vezérlőt, és ezt két, speciális kiadású, NVIDIA GPU-ra épülő kártyával ünnepelték meg.

Szórakoztatóelektronikából is jutott a hétre, ahol szintén a Samsung volt a főszereplő, ráadásul hazai fronton. A cég első körben bejelentette kvantumpontos tévéinek magyarországi elérhetőségét, majd ezt követően kiderült az is, hogy ugyanez a dél-koreai vállalat a hazai tévéeladási adatok szerint toronymagasan elverte a konkurenciát a tavalyi évben – többek közt az LG-t is, amely cég viszont szintén közzétette új, Direct LED-es belépő modelljének paramétereit.

Ezen kívül mutattunk még hangos és méretes (emellett kissé bazárinak tűnő) Sony hangrendszereket, valamint egy egész komoly hangállványt, egyenesen a Cambridge Audio műhelyéből.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Internet és telefon is lesz a UPC Directben

    A UPC Direct november 2-ától 3play szolgáltatás-csomagokat vezet be, melyben a műholdas televízió mellett már vezetékes internet- és telefonszolgáltatást is kínál.