NASLite: egy olcsó fájlszerver

Egy olcsó alternatíva

A hálózatba kötött számítógépek egyenrangú munkaállomásokból kialakított – peer-to-peer – helyi hálózatokban szerverek nélkül is működhetnek, ám a hatékony csoportmunkához, a közösen használt adatbázisok és programok kezeléséhez mindenképp szükséges legalább egy hálózati kiszolgáló számítógép. A Windows ma kapható szerverváltozatai (Windows 2000 Server és Windows 2003 Server) nem tartoznak az olcsó szoftverek közé, és emellett hardverigényük sem segíti elő a takarékos rendszerkialakítást.

A Linux-szerverek mindenképp olcsóbb alternatívát kínálnak, de a mikrovállalkozások többségének nincs pénze főállású informatikusra vagy rendszergazdára, enélkül pedig a rendszer sebezhető lesz, és nem szolgálja ki kellő hatékonysággal a vállalkozást. A rendszer kialakítója nincs tisztában a tényleges igényekkel, és számos olyan funkciót is telepít, amelyeket senki sem használ, csak az erőforrásokat foglalják, és a rendszer sebezhetőségét növelik.

A fenti dilemmára kínál alternatívát a www.serverelements.com weboldal. A nyílt forrású elemekből kialakított NASLite csomagok segítségével – készítőjük Tony Z. Tonchev – egy, akár egy 50 számítógépes kishálózatot is eredményesen kiszolgáló fájl- és http-szervert alakíthatunk ki leselejtezett, de még műszakilag jó állapotban levő 486-os vagy Pentium számítógépeinkből.

Csodát persze senki se várjon ettől az olcsó megoldástól. A NASLIte 1.x egy kisebb közösségeknek szánt fájlszerver, és mint ilyen nem rendelkezik olyan szolgáltatásokkal, mint felhasználókezelés, tartományokhoz való csatlakozás vagy lemezkvóta-kezelés. A szoftver megcélzott célközönsége számára azonban ezek a szolgáltatások nem feltétlenül szükségesek, és e korlátok ellensúlyozására a telepítés, üzembe állítás, üzemeltetés és használat rendkívül egyszerű.

A fejlesztő csapat és a termékek

A Server Elements egy független kutató- és fejlesztő csoport, amely arra a feladatra vállalkozott, hogy feladatspecifikus szerver operációs rendszereket tervezzenek és alakítsanak ki az üzleti és otthoni magánhálózatok kiszolgálására. Termékeinek közös jellemzője a mérsékelt hardverigény és a feladatspecifikus működéshez igazodó egyszerűség. A NASLite rendszerek telepítése és használata ennek megfelelően egyszerű, komolyabb szakmai ismereteket nem igényel.

A Server Elements weboldaláról kiindulva hat programcsomag – egy-egy flopiimage – tölthető le, illetve vásárolható meg CD-lemezen mindössze 16 dolláros áron. Az egyetlen flopiról indítható NAS (Network Attached Storage) szerver operációs rendszereket úgy tervezték és alakították ki, hogy egy hétköznapi számítógépből egy dedikált SMB/CIFS-, ftp- vagy NFS-szervert hozhassunk velük létre.

A rendszer hardverigénye

Mivel a NASLite-SMB egy hálózati fájlszerver, kialakításához nem elengedhetetlen feltétel egy gyors számítógép. Az alapkövetelmények meglehetősen alacsonyak:

  • 486DX vagy jobb processzor;
  • PCI csatlakozó a hálózati adapternek vagy alaplapi hálózati adapter;
  • 16 MB vagy több memória;
  • 1, 2, 3 vagy 4 darab (tetszőleges méretű) beépített IDE merevlemez;
  • PCI vagy alaplapi hálózati adapter;
  • egy 3,5 hüvelykes flopiolvasó.

Ez a minimális hardver természetesen még messze van az ideálistól, de egy 200 MHz-es Pentium számítógép 64 MB memóriával már kiválóan kielégíti egy kisebb, átlagos terhelésű helyi hálózat (50 gépig) igényeit. Egy dedikált fájlszerver számára a szűk keresztmetszet nem a processzor sebessége, hanem a hálózat sebessége. Ezért is szerepel az igénypontok között ISA helyett PCI buszos hálózati adapter.

Mivel a telepítésre kerülő operációs rendszer a BIOS-t megkerülve közvetlenül kezeli a beépített merevlemezeket, nem számít korlátozó tényezőnek, ha az alaplapi BIOS nem kezeli saját erőből a nagyobb merevlemezeket. Ennek köszönhető, hogy akár 4 darab 160 GB-os merevlemezt is beszerelhetünk a szervernek kiszemelt öreg számítógépbe, és így végül – BIOS-korlátok ide vagy oda – egy 640 GB-os NAS-szervert alakíthatunk ki belőle.

A 2.4.26-os Linux kernel alatt üzemelő NASLite 1.3 számára a legnagyobb kezelhető partícióméret 16 terabájt, a legnagyobb kezelhető fájlméret 2 terabájt. Valószínűtlen azonban, hogy ekkora lemezeket a takarékosságra kényszerülő magyar kisvállalkozások beépítenének olcsó NASLite szervereikbe.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!