Retró dicsőségtábla: a Norton Commander

Norton: most akkor utility vagy vírusírtó?

Peter Norton neve mindenki számára ismerősen cseng, aki a nyolcvanas évek végén vagy a rá következő évtizedben használt DOS-t. Ma inkább a Symantec biztonságiszoftver-családja kapcsán találkozunk a (vezeték)névvel, de annyi bizonyos, hogy a könyvborítókon magabiztosan, karba tett kézzel álldogáló Peter Norton a PC úttörő korszakának egyik legsikeresebb vállalkozója, aki maga is dolgozott programozóként, ám a cég legismertebb portékáit nem mind ő írta.

A cég első termékét, a Norton Utilitiest még személyesen ő készítette el. Ennek magja az Unerase program volt, mely lehetővé tette véletlenül, tévedésből törölt állományok visszaállítását. Ma, ha a Lomtárat (Recycle bin) használjuk, akkor ez a probléma fel sem merül, de akkoriban egyáltalán nem létezett semmilyen hasonló mechanizmus DOS alatt, és a Norton Unerase volt az első megoldás erre a gyakran felmerülő problémára. Norton 1982-ben, még egyszemélyes vállalkozásként kezdte terjeszteni a szoftvert, mely hamar népszerű lett: 1984-ben már (dollár)milliós bevételt könyvelhetett el. A cég több főállású programozóval bővült, a vezető köztük Brad Kingsbury volt, a főnök pedig innentől nemigen foglalkozott programozással, viszont a cégvezetés és marketing mellett írt néhány programozási sikerkönyvet.

Norton Commander
[+]
Norton Utilities 4.0

A Utilities mellett a Norton Commander lett a cég másik sikerterméke, melynek kódolását még 1984-ben, végzős egyetemi hallgatóként kezdte el Jonh Socha, aki először VDOS-nak (Visual DOS) nevezte el a kétpaneles állománykezelő programot. A két oldalra osztott felület nagyon is megfelelőnek bizonyult az állományok kezeléséhez, a legtöbb mai klón is ezt a felállást követi. A Norton Commander 3.0-val megjelent az első képernyőkímélő rezidens program is (night sky with stars), amely segített megelőzni, hogy a magukra hagyott PC-k beégessék az állománykezelő képét a katódsugárcsöves monitorok foszforrétegébe. (A képernyővédők tobzódása a Windows terjedésével fokozódott, és az őrületnek csak a hatékony energiatakarékos üzemmódok elterjedése vetett gátat.) Visszatekintve a Norton-termékekre, közülük úttörő volt még a Norton Guide, mely a HTML-t megelőző idők hipertextolvasója volt – rezidens program lévén bármikor előhívhattuk, ha bele akartunk tekinteni valamilyen kézikönyvbe. Az idők során úgy 450 darab NG formátumú kézikönyv jelent meg, az egyszerű formátumot más szoftverek is használták a súgó működtetéséhez. Létezik ma is használható olvasószoftver és számos konverziós utility is.

Norton Commander
[+]
Norton Utilities 6.0

Peter Norton 30 ezer dollár tőkével és egy IBM számítógéppel alapította meg cégét, melyet 1990-ben adott el a Symantecnek 70 millió dollárért. A ma főleg vírusirtóiról, internetbiztonsági csomagjairól ismert Symantec gyakorlatilag a Norton névvel társult megbízhatóságot (annak eszményét) vásárolta meg a céggel együtt, a jól hangzó nevet belépőként használva az antivírus piacra.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények