Pánik a sosem volt Vista ''hátsó ajtó'' miatt

Félelem és reszketés Nagy-Britanniában

Nem lehet könnyű Microsoftnak lenni. Az egyik percben még nyugodtan dolgozik az ember a készülő Windows Vistán, a következőben pedig már egy a titkosszolgálatokat is érintő kormányzati összeesküvés közepén találja magát, ahol ráadásul ő a rossz. A brit it-közvéleményt közmondásos higgadtságából teljesen kibillentő "Vista hátsó ajtó"-botrány egy BBC-interjúból gyűrűzött szét múlt hét végén.

Az interjúban Ross Anderson, a Cambridge-i Egyetem professzora – neve a legjobban csengők között van az it-biztonság területén, a tavalyi ISSE konferencián itthon is élvezhettük előadását – beszélt arról, hogy a titkosítási eljárások fejlődését nézve az új Vista megjelenésével a titkosszolgálatok komoly gondban lesznek, ha ilyen titkosított állományokba akarnak belepillantani, ezért szerinte a kormányoknak "hátsó ajtók" beépítéséért kéne lobbizniuk. Az interjúban elhangzott egy másik mondat is, a Belügyminisztérium képviselője részéről, aki elmondta, hogy a tárca "már felvette a kapcsolatot a Microsofttal ez ügyben, és szorosan együttműködik a kérdés megoldásában". A két mondat együtt már elég volt ahhoz, hogy felbolyduljon a méhkas.

A titkosítás miatt fáj a fejük

Tény, gyanúsan hangzik ez a "hátsó ajtó"-dolog, még csak különösebben paranoiásnak sem kell lenni hozzá. De nem árt utánanézni, milyen körülmények között hangzott el az azóta nagy publicitást kapott mondat.

Anderson professzor korábban a héten a parlament belügyi bizottsága előtt a terrorizmus elleni harc kapcsán beszélt a belbiztonsági szervekre nehezedő növekvő nyomásról, amelyet a titkosítás fejlődése jelent – ebből a beszédből származik a BBC kiragadott mondata. Anderson rámutatott, hogy a számítógépes titkosítás terepe ebben az évben, a Vista megjelenése után át fog rendeződni, mivel az operációs rendszer támogatni fogja az alaplapokra épített TPM (Trusted Platform Module) chipeket. "Ez azt fogja jelenteni" – magyarázta a professzor – "hogy a merevlemezek alapértelmezés szerint titkosítva lesznek, méghozzá egy olyan kulccsal, amelyhez nem lehet fizikailag hozzáférni. A rendvédelmi szervek számára ez meglehetősen nehézzé teszi majd, hogy adatokat nyerjenek ki egy rendszerből, ha azt megfelelően állították be. Néhány hete az IPEC konferencián felmerült, hogy a közeli jövőben a kormányok kötelezhetnék a hardver- vagy a szoftvergyártókat – mint például a Microsoftot –, hogy biztosítsanak egy 'hátsó ajtót', amellyel ezek a titkosítások megkerülhetők. Egyértelmű, hogyha én lennék az illetékes minisztériumi osztály vezetője, akkor inkább most kezdeném meg ezeket a tárgyalásokat, mint novemberben, amikor a termék megjelenik" – foglalta össze Anderson.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények