Pingvin az irodában

A Novell Linux Desktop és társai

Szoftverek nélkül a számítógép csupán halott vas. A szinte kizárólag hálózatos üzemmódban használt vállalati számítógépeken csak olyan szoftvercsomagoknak van értelme, amelyek könnyen kezelhetők, és hosszú távon megoldják a hardver folyamatos, biztonságos, hatékony és (a rendszergazdák által) távolról is adminisztrálható működését. A Linuxok végre beértek erre a feladatra, és költséghatékony rendszerek lévén a csupasz árakat tekintve ma nem igen akad komoly vetélytársuk.

Világszerte évek óta kínálnak komplett irodai Linux rendszereket, de csak most, 2004 novemberében jelentkeztek az első olyan Linux-csomagok, amelyek igazi alternatívát jelentenek a jelenleg elsősorban Windows rendszereken dolgozó vállalati felhasználók számára.

A Novell által a vállalati munkaállomásokhoz kínált termék (Novell Linux Desktop 9) egy új tendencia jellegzetes képviselője. Nem csupán egy újabb jól sikerült Linux-disztribúció, hanem egyben egy olyan összeállítás is, amely arra koncentrál, hogy a lokalizált – esetünkben magyar nyelvű – szoftvercsomag telepítő CD-lemezein ne legyen zavaróan nagy a programválaszték. A SUSE LINUX Enterprise Server 9 csomagra épülő telepítőkészletből csupán alaposan kipróbált, garantáltan megbízható komponensek kerülhetnek a vállalati számítógépekre.

A Novell Linux Desktop szakít azzal a Linux-disztribúciók többségében bevett szokással, hogy a telepítő CD/DVD-csomagok programok tucatjait tartalmazzák minden feladatra, és a telepítést végző (nem feltétlenül szak)ember, illetve a felhasználók kényére-kedvére bízzák, végül ezek közül mely elemek telepítésére kerül sor, és melyeket kívánják használni.

A 2.6-os Linux kernelre építkező Novell Linux Desktop a ma kapható hardverelemek túlnyomó többségét képes azonnal használatba venni, és – magától értetődően – az egyre népszerűbb USB és FireWire eszközök (mint pendrive, szkenner, nyomtató, fényképezőgép, videokamerák, külső merevlemezek, CD-író egységek, hálózati adapterek stb.) kezelése sem jelent számára gondot.

Az otthoni felhasználóknak és rajongóknak természetesen továbbra is a rendelkezésére áll a már 9.2-es verziónál (9.1-es a legutolsó magyar!) tartó SUSE LINUX Professional, amelynek továbbra is elérhető a letölthető, illetve Live-eval (CD-ről futtatható) változata. Ezt a kiadást a jelenlegi elképzelések/tervek szerint félévente frissítik, míg a vállalati felhasználóknak szánt Novell Linux Desktop frissítési ciklusa a SUSE szervertermékeihez hasonlóan 18-24 hónap lesz.

A csomag részét képező OpenOffice.org 1.1.3 Novell-változata a termék november 25-én történt bejelentésekor még csak angol nyelvű volt, de azóta elkészültek a magyarítással. Mivel az OpenOffice.org weboldalon december első napjaiban már megtalálható a magyar nyelvű kiadás, reményeink – és a Novell Magyarország ígéretei – szerint írásunk megjelenésekor a Novell Linux Desktop csomagot már kiegészítették.

A cikkünk végén mellékelt táblázatunkban megpróbáltuk összefoglalni mindazokat a Linux-csomagokat, amelyeket a szakma már nem csak otthoni, hobbifelhasználásra tart alkalmasnak, de vállalati szintű alkalmazásuk is nyugodt szívvel ajánlható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Microsoft Longhorn: szarvas hiba

    Egyre nő azoknak a szkeptikusoknak a tábora, akik szerint a Gates-birodalom gépezetébe homokszem került.

  • Linux-víziók - a Válasz

    Két nappal ezelőtti olvasói levelünkre reagálva legújabb szerzőnk most Linuxszal kapcsolatos jövőképét foglalja össze.

Előzmények