Tíz hasznos Linux program

ClamTK, Kate, Brasero

Ha Windowsról költözünk Linuxra, akkor valószínűleg azokat az alkalmazásokat keressük először, melyeket már ismerünk, mert mindkét platformon elérhetők. Sok disztribúcióban épp ezért az alapértelmezett készlet része a Firefox böngésző vagy a LibreOffice irodai csomag. Aki megszokta a VLC Media Playert és a GIMP képszerkesztőt, az is otthonosan érezheti magát, és még sorolhatnánk az ingyenes többplatformos alkalmazásokat.

Elkerülhetetlen azonban, hogy új alkalmazásokkal is megismerkedjünk, amelyek Windows alatt nem elérhetők vagy nem elterjedtek. Ezekből adunk most ízelítőt.

ClamTK

Sokkal kevésbé érezhetjük magunkat vírusoktól fenyegetve ha Linux-ot használunk, hiszen nagyságrendileg kevesebb a kártevők száma, mint Windows alatt. Hiba lenne azonban nem gyanakodni, érdemes feltelepíteni valamilyen vírusírtót, több kereskedelmi termék is kapható linuxos változatban is. Az ingyenes ClamAV motorra épül a ClamTK, mely pár kattintással letölthető az Ubuntu szoftverközpontjából. Nem biztosít folyamatos védelmet, viszont időnként futtatva meggyőződhetünk rendszerünk tisztaságáról.

Kate

Sértés lenne egyszerűen a Notepad alternatívájaként emlegetni a Kate-et, mely a KDE grafikus környezet szövegszerkesztője. A Kate ugyanis támogatja a képernyő horizontális és vertikális megosztását és egyszerre több dokumentum is szerkeszthető vele, a dokumentumok pedig projektekbe foglalhatók. Sok egyéb mellett használhatunk Unicode kódolású szövegeket is, arra pedig automatikusan rájön a program, hogy Windows, Mac vagy Unix rendszereken megszokott soremeléssel dolgoztak-e a dokumentum szerzői. A szintaxis kiemelés több mint 180 programozási nyelv esetében biztosított, könnyű megkeresni a zárójelpárok másik felét. Még autocomplete funkcióra is kapható a rendszer, és beállítható a programozási környezet szerkesztőjeként. Számos egyéb funkcióval is bír, az biztos, hogy a forrásfájlok nagymestere.

Brasero

Időnként még manapság is szükség lehet egy írható optikai lemezre, szerencsére a Windows alatt közkedvelt Nero helyett számos alternatíva kínálkozik Linux alatt. Mi a Braserót emelnénk ki, mellyel hang-, adat- és videólemezek állíthatók össze. Lehetőségünk van újraírható lemezek tartalmának szerkesztésére, lemezmásolásra, lemezkép állományok kiírására illetve elkészítésére is. GNOME környezetre tervezték, de persze más grafikus környezetre is telepíthető. Kezelése eléggé magától értetődő és bár nem jár hozzá annyi extra, mint a windowsos Neróhoz, de a legtöbb alkalmi feladatra megteszi.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Egymilliárddal támogatja az IBM a Linuxot

    A cég szerverüzletága továbbfejlődése szempontjából kulcsfontosságúnak látja a nyílt forrású platform erősítését.

  • Asztali Chrome alkalmazások érkeztek

    Ötéves lett a Chrome, a Google pedig valami különlegessel készült az évfordulóra: asztali, online kapcsolat nélkül is futtatható Chrome alkalmazásokkal.

  • Nem jött össze a pénz az Ubuntu Edge-re

    Az első néhány nap alatt még úgy tűnt, összejöhet a példátlanul magas összeg az ubuntus szupertelefon gyártásának beindításához, de aztán lecsillapodtak a kedélyek. Az eszköz, vagy a koncepció volt hibás?