Interjú: jön az UltraHD

UltraHD

Idén először jártunk a világ legnagyobb elektronikus média és szórakoztatóipari kiállításán, az IBC-n. Lehetőségünk volt interjút készíteni a piacvezető műholdüzemeltető közép-kelet-európai divíziójának vezetőjével, a SES Astra egyik alelnökével, Martin Ornass-Kubackival. A küszöbön álló UltraHD robbanás, a regionális törekvések és konkrétan a magyarországi tervek is szóba kerültek, de beszélgettünk a műholdas internetről is.

IT café: Mit jelent az UltraHD a SES Astra szemszögéből? Szükség van bármilyen változtatásra, vagy készek az új formátum sugárzására? Láttuk a Fashion One indulását, de mi lesz, ha egyre több csatorna vált 4K-ra?

Martin Ornass-Kubacki: Úgy gondoljuk, hogy az UltraHD a televíziós jövőjét jelenti. Visszaemlékszem 2004-re, amikor a HD adásokat kezdtük promotálni. Mindenki azt mondta, semmi értelme, túl drága, az SD felbontás elég. Mostanra ott tartunk, hogy a SES több, mint 2000 HD csatornát közvetít, és ahogy ön is említette, elindultak az első UltraHD adások, szeptemberben például a Fashion One 4K, a pearl.tv és a High TV 4K csatornák. Amint a hátam mögött a kijelzőkön jól látszik, ezeknek a minősége egyszerűen lenyűgöző. Persze igaz, hogy akinek kis tévéje van otthon, az nagy különbséget nem fog érzékelni. Az UltraHD a nagy képernyőkkel nyer értelmet. A műholdak oldaláról egyébként különösebb teendőnk nincs, a flottánk készen áll az UltraHD tartalmak sugárzására. Most a kivitelezésre kell koncentrálnunk. Egyrészt a tartalomszolgáltatónak kellenek új eszközök, hogy a műholdra eljuttathassák az új formátumú és tömörítésű jelet, illetve a fogyasztóknak kell rendelkezniük a megfelelő megjelenítőkkel és Set Top Boxszal (STB).

IT café: Viszont sem az IFA, sem az IBC nem volt hangos az új STB bejelentésektől, ellenben egyre több új generációs tévé képes közvetlenül a paraboláról venni az UltraHD jelet.

Martin Ornass-Kubacki: Ez igaz, viszont a szolgáltató szereti, ha van egy beltéri egység, amit ő irányít. Most hasonló élményről beszélhetünk, mint amikor SD felbontásról HD felbontásra váltott a szakma. Sok ügyfelünk szerint az a tányéros vevőre direktben kötött tévé csak félmegoldás. Emiatt viszont azt hiszem, nem kell aggódni, az SD-HD váltásnál már egyszer átéltük ezt, most sem lesz másképp, csak könnyebben és gyorsabban megy majd.

Martin Ornass-Kubacki, a SES regionális vezetője (balra) és Daniel Kiessling, a SES műholdas helymeghatározó rendszerekért felelős vezetője
Martin Ornass-Kubacki, a SES regionális vezetője (balra) és Daniel Kiessling, a SES műholdas helymeghatározó rendszerekért felelős vezetője [+]

IT café: Mit gondol azokról az iparági vitákról, hogy szükség van-e 100-200 képkockás frissítésre, vagy elég a jelenleg elterjedt 50 hertzes frissítés, amit a végponti készülékek skáláznak fel?

Martin Ornass-Kubacki: Egyszerű a válaszom, azt gondolom, hogy a több jobb. Visszautalnék az SD-HD váltásra, ami igazán számít, az a forrás, és annak minősége. A mai napig vannak olyan csatornák, amelyek forrása sima SD, viszont pixelduplázással HD-ra konvertálják őket. Ezeknek nyilván nem olyan a minőségük, mint az eredetileg HD-ban rögzített tartalmaknak. A másik oldalról az MPEG4 tömörítéssel csatornánként 6-8Mbit/sec sávszélességtől tudunk HD adást közvetíteni. Ezt csak azért említem, mert eddig is előfordult, hogy a szolgáltató akár több, mint 8 Mbitre is feltornássza az adatfolyamot, de mindez hiábavaló, ha a forrás gyenge minőségű volt. A helyzet a képfrissítéssel is ugyanez. Ahhoz, hogy legyen értelme több képkockát mutatni másodpercenként, olyan tartalom is kell, ami tartalmazza ezeket a képkockákat. A duplázásnak nyilván nincs értelme.

IT café: Kell attól félni, hogy az UltraHD vevőegységek (és itt az MPEG2 és MPEG4-re is gondolok) visszafelé nem lesznek kompatibilisek?

Martin Ornass-Kubacki: Nem. Természetesen a gyártók odafigyelnek rá, hogy az új eszközök támogassák a régebbi szabványokat, így az Ultra HD beltéri egységek segítségével az SD és a HD adások is nézhetőek maradnak.

IT café: Nagyon magabiztos. A SES is részt vesz az új szabványok kialakításában, együttműködik a hardvergyártókkal?

Martin Ornass-Kubacki: Mi elsősorban elősegítjük a folyamatot. Persze napi kapcsolatban vagyunk különböző gyártókkal, szolgáltatókkal és adunk tippeket, tanácsokat is, de nem veszünk részt a fejlesztésekben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • SES

Azóta történt

Előzmények