Windows 8.1 – több, mint nagyszerviz

Telepítés, Start képernyő

A Windows 8-ről, a 8.1-es frissítés körüli történésekről korábban több alkalommal részletesen beszámoltunk, így ezektől a részletektől most eltekintünk, és kizárólag az operációs rendszer frissítésének preview változatának bemutatására koncentrálunk. Akit érdekelnek az előzmények, itt megtalálja őket.

A telepítést a megjelenés napján egy virtuális gépre végeztem, de később VHD-ra (virtual hard disk) is felraktam, dual-boot konfigurációban – itt már a telepítéskor megkérdezte, hogy a korábbi beállításaimat honnan vegye át: a virtuális gépről, vagy a Surface RT-ről. A teszt során saját Microsoftos felhasználói fiókomat használtam, tehát „élő” adatokkal történt minden próba.

A fentiek mellett természetesen lehetőségünk van teljesen a nulláról is nekiállni a próbának. A telepítés minden egyéb lépése a Windows 8-ból már jól ismert, egyet kivéve, amikor a rendszer rákérdez a SkyDrive használatára. Itt rögtön kapunk is egy rövid leírást a Microsoft felhőjének működéséről.

Kezdőképernyő és megújult testreszabás

Belépést követően a Windows 8-ból ismerős csempés kezdőképernyő fogad minket, elsőre talán nem is vesszük észre, hogy két új csempeméretet is kaptunk. Bizonyos alkalmazásoknál lehetőségünk van a Wide és Medium opciókon túl a small és large méretek használatára is. Külön öröm, hogy ugyanazok a csempeelrendezések fogadtak, amiket Surface-en illetve a virtuális gépen beállítottam, a csoportok megnevezései is megmaradtak, sőt az összes alkalmazás ikonja is egyből telepítés után kint volt az asztalon. Az alábbi képen a lefelé mutató nyilak arról árulkodnak, hogy egy másik szinkronizált gépen ezek az alkalmazások fel vannak telepítve, itt viszont még folyamatban van a letöltés. Hasznos kényelmi funkció.

Ha egy adott alkalmazást épp telepít a rendszer, akkor eltűnik a lefelé mutató kis nyíl a jobb alsó sarokból, és a csempe alján egy folyamatjelző csík mutatja, hogy is áll a telepítés. Amint végigfutott, használhatjuk is az alkalmazást.

A kezdőképernyő személyre szabása egyszerűsödött, elég jobb gombbal ráklikkelni egy alkalmazásra, máris megváltoztathatjuk a méretét, sőt akár egyből elnevezhetjük vagy átnevezhetjük a csoportot. Lehetőségünk van kicsinyíteni is az egész Start képernyőn, ekkor mintegy madártávlatból szemlélve az egészet adhatunk nevet a csoportunknak, illetve mozgathatjuk őket kedvünk szerint.

Fontos újdonság, hogy ha egy alkalmazást törölni szeretnénk, akkor azt lehetőségünk van a felhasználói fiókunkkal szinkronizált összes eszközről törölni, vagy megadhatjuk, hogy csak az adott gépről törölje-e. Alapértelmezetten az összes szinkronizált gépről törlésre kerül.

Minden bizonnyal sokak számára jelent majd megváltást a következő képen látható beállítások tárháza.

Kikapcsolhatóak lettek a sarkok, lehetőségünk nyílik a bootolást követően közvetlenül az asztalra érkezni kikerülve ezzel a csempés Start képernyőt. Ha mégis a Modern (régebben Metro) felületre tévedne a felhasználó, beállítható, hogy akkor is a feltelepített alkalmazásokat listázza ki, s ezen belül is elsőnek a „hagyományos” asztali alkalmazásokat mutassa a rendszer. A Modern felület háttere teljes szimbiózisban lehet az asztalon beállított háttérképünkkel, ha úgy szimpatikusabb nekünk. Akiknek ez sem lenne elég, azok kedvéért kaptunk egy Start gombot, aminek megnyomására nem a régi Start menü ugrik elő, hanem a csempés Start képernyő. A Start gombot jelenleg nem lehet kikapcsolni, de nem kizárt, hogy a végleges verzióban lesz rá lehetőség.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények