Xbox One - járt utat a járatlanért

Itt elválnak útjaink

Amikor három hónapja a Sony a nyilvánosság elé állt a soron következő, immár negyedik PlayStationnel, csupán egyvalamit nem mutatott meg – magát a konzolt. A Microsoft ellenben tegnap egy nagyon tömény, szinte már túlzott tempójú prezentációban már az első percekben, a kötelező marketingkör lefutása után megmutatta a világnak az új Xbox One-t (bár a pontos specifikációkra már nem sok szót vesztegettek). Testvérlapjaink, a Prohardver és a Gamepod már tegnap este foglalkoztak az új géppel hardveres és játékos szemmel, ezért mi most inkább azt fogjuk boncolgatni, hogy a Microsoft által választott új irány milyen hatással lehet a konzolpiacra, a vetélytársakra, illetve az otthoni elektronikus szórakoztatás elkövetkező néhány évére.


Ilyen az Xbox One

Az eddigi konzolgenerációknál viszonylag egyértelmű volt a helyzet a különböző platformok összehasonlításakor. Bár a „három nagy” (legalábbis a Sega kivonulása óta) aktuális konzoljainak hardveres felépítése szinte minden esetben gyökeresen eltérő volt, alapvetően a játékkínálat és a platformra megszerzett exkluzív címek alapján döntött a vásárló arról, hogy melyik oldalnak szavaz bizalmat a következő néhány évre a pénztárcájával. Az utóbbi 2-3 évben azonban már kezdett körvonalazódni, hogy a Microsoft a generációváltáskor határozottan, a játékkonzolok világában eddig szokatlan vizekre fog evezni, miközben a Sony és a Nintendo megpróbál még egy generációt kihúzni az eddig bevált recept finomításával és modernizálásával.

A Nintendónak egyelőre nincs túl sok oka örülni a Wii U teljesítményével kapcsolatban, sőt, valószínűleg minden erejével azon van, hogy a megelőzzön egy csúfos bukást a Wii világraszóló sikere után.

A Sony a PS4 bejelentésekor világossá tette, hogy meg kíván maradni a hagyományos játékkonzol koncepciója mellett, csak a PlayStation Networköt turbózza fel a manapság kötelezőnek számító közösségi elemekkel, mint az egygombos kép- és videómegosztás, élő közvetítés. A New York-i sajtókonferencián számos újgenerációs játékot mutattak meg, a Killzone: Shadow Fallból pedig közel 8 percnyit játékbeli jelenetet láthattunk, és új, a PS4-en debütáló címeket (Driveclub, Destiny, Deep Down, Knack) is bejelentettek. Egy szó sem esett a tévézésről, mozizásról, esetleg a videojátékok és a tévézés kombinálásáról, vagy egyéb ínyencségekről. A Sony nem akart kilépni a komfortzónájából, úgy döntött, a suszter egyelőre marad a kaptafájánál. Pedig nem ártana valami újszerűvel lenyűgöznie a piacot, ha valahogy vissza akarja nyerni régi státuszát.


A Sony az Xbox One bejelentése előtt megvillantott néhány részletet a PlayStation 4 kinézetéről

Ezzel szemben a Microsoft úgy véli, hogy az otthoni szórakoztatóipar gyökeres változásokon ment (megy) keresztül, amióta 2005-ben piacra dobta az Xbox 360-at. Valószínű, hogy akkor még nem sokan számítottak az okostelefonok, tabletek ilyen irdatlan ütemű térhódítására, és a tartalomfogyasztási szokások, a videojáték-piac ezzel elkerülhetetlenül együtt járó átalakulására. De úgy tűnik, hogy Redmondban időben kapcsoltak, és belátták, hogy az kevés lesz az üdvösséghez, ha új konzoljuk továbbra is csak sima játékgép lesz – egy olyan szórakoztató központot kell letenni az asztalra, ami lehetőség szerint képes kiszolgálni az összes népszerű elektronikus szórakoztatási formát, és a különböző berendezéseket összefogó agyként újradefiniálni az Xbox szerepét. Valószínű, hogy évek múlva majd erre a döntésre fogjuk visszavezetni a Sony-Microsoft párharc alakulását, és könnyen lehet, hogy a Microsoft a tegnapi bemutató alkalmával fanyar utóízt hagyott a megszállott játékosok szájában, ugyanakkor a nagyobb célok érdekében vállalja, hogy bizonyos áldozatokat hoz az Xbox One kapcsán.

Az interaktív, vagy on-demand tévézésben nagy üzleti lehetőség van, a platformexkluzív tartalmakban talán még nagyobb. A Microsoft ugyan nemrégiben megszabadult IPTV üzletágától, de ez nem jelenti azt, hogy a jövőben valamilyen módon ne válna saját maga is műsorszolgáltatóvá – ahogy a tegnapi bejelentéskor is láttuk, a pénzük és a befolyásuk is megvan ahhoz, hogy valamikor majd eséllyel lépjenek be erre a piacra. Az HBO-nak, az Amazonnak és a Netflixnek nagyon bejött a saját, magas költségvetésű tartalmak gyártása (Hollywood recseg is a jobbnál jobb sorozatok nyomása alatt), és ha a Steven Spielberg nevével fémjelezett, amúgy is tízmilliók körében népszerű Halóból készülő sorozat sikert arat, a Microsoftnál minden bizonnyal beindul a ragadozóösztön. Elég megnézni a tegnap bejelentett Quantum Breaket, hogy elképzeljük, a Microsoft mire lehet képes a videojátékok és a tévézés összeolvasztásával.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények