YouTube: a népszerűség ára

Videón mondom el

A Google mindent megtesz azért, hogy megpróbáljon legalább némi aprópénzt összeharácsolni a veszteségesen működő YouTube-nak. Hiába az óriási látogatottság, a videomegosztó nagy léptékben nézve mindössze filléreket hoz a konyhára: a Forbes magazin a teljes 2008. évi árbevételét 200 millió amerikai dollárra saccolta – összehasonlításképpen csak a YouTube-ot kiszolgáló sávszélesség költségei hozzávetőlegesen napi 1 millió dollárt emésztenek fel, és akkor még nem ejtettünk szót az egyéb járulékos költségekről.

Megnyílik a világ

A YouTube videomegosztó portál ötlete az internetes pénzforgalommal foglalkozó PayPal három korábbi alkalmazottjának fejéből pattant ki 2005 első hónapjaiban, a domént folyó év február 15-én – éppen négy évvel ezelőtt – már be is jegyeztették, majd megindították a támogatók utáni vadászatukat. Nem lőttek bakot: a Sequoia Capital nagylelkű, 11 és fél millió dolláros befektetésének köszönhetően a YouTube már 2005 novemberben hivatalosan elindulhatott. A megalakulás óta eltelt 4 évben a videomegosztó az Alexa számai szerint minden idők harmadik legnézettebb weboldalává nőtte ki magát: mi sem érzékelteti jobban a döbbenetes forgalmát, minthogy számítások szerint 2007-ben akkora sávszélességet kötött le, mint az egész internet hét évvel korábban. Már 2006-ban napi 65 ezer feltöltést regisztráltak, a látogatók naponta 100 millió videót tekintettek meg; 2008 nyarára az Egyesült Államok összes online médiaszolgáltatója közül a YouTube 44 százalékos részesedést harcolt ki magának; a beágyazás (embedding) funkciónak is köszönhetően az oldalra – legalábbis ezt állítja a dnScoop nevű statisztikai weboldal – ma közel 225 millió hivatkozás mutat.


Judson Laipply – világhír

Jelen cikk írásakor a legnépszerűbb videó mintegy 115 milliós nézettséggel a kanadai énekesnő, Avril Lavigne Girlfriend című klipje, nem sokkal lemaradva a második helyen az Evolution of Dance táncparódiával klasszikus webes ismertségi karriert befutó amerikai Judson Laipply áll, míg a dobogó harmadik fokára ismét egy előadóművész állhatott fel, a szintén amerikai Chris Brown, aki a With You névre keresztelt nótával 87 és fél milliós nézettségnél tart. A top 25-ben láthatóan tarolnak a videoklipek és a zenék, mögöttük következnek az ilyen-olyan komédiák, majd a nézettségi virtuális szakadékot átugorva belebotlunk egy művészfilm-féleségbe, egy erősen szexuális beállítottságú videoblogba, valamint Spongya Bob egyik kalandjába, amely néhány zenei klippel egyetemben hazánkból egyébként nem tekinthető meg – nyilván a hivatalos forgalmazóval kötött megállapodás értelmében. A legnépszerűbb tartalmak között messze lemaradva jelennek csak meg az első tehetségkutatós felvételek, sportfelvételek, felhasználók által készített sorozatok.

Más irányból megközelítve a népszerűséget, minden idők legtöbb hozzászólását a „Makedónia Görögország része” című politikai és nemzetiségi kérdéseket felvonultató tartalom regisztrálja, sorban e mögött egyébként több társadalmi és vallási kérdést boncolgató felvétel is szerepel, ilyesfajta címekkel: „Az amerikaiak NEM hülyék”, „Muszlim vagyok!”, „Tibet mindig is Kína része volt és az is marad.” A legjobb minőségi osztályzatot pedig egy rövidfilm-sorozat első része kapta, amelyhez a világ egyik legnépszerűbb számítógépes játéka, a Half-Life adott inspirációt.


Mckee is a YouTube-nak köszönheti

Kétségkívül messze mutat a YouTube és egyáltalán az összes online tartalommegosztó oldal jelentősége napjaink társadalmának szinte összes szférájában. Részletekbe menő elemzések nélkül elég csak megemlíteni, miként tett szert óriási népszerűségre a YouTube-nak köszönhetően a gitárvirtuóz Andy Mckee, és kiadója, a Candyrat. Vagy ott az angol királyi család hivatalos csatornája, amely 2007 karácsonyán elsőként közvetítette online II. Erzsébet szokásos ünnepi jókívánságait. Vagy maga a Vatikán, amely idén január óta hivatalosan a YouTube-on is hirdeti az igét. Vagy Barack Obama amerikai elnök, aki elsőként kampányolt teljes komolysággal az interneten, ezzel elhódítva sok millió állampolgár szavazatát. Vagy az esti hazai hírműsorok, amelyek egyre gyakrabban játszanak be „jutyúbos” felvételeket. Vagy mi magunk, az egyszerű felhasználók, akik pár kattintással életünk bármely mozzanatát megoszthatjuk a Föld bolygó népével, elmondhatjuk véleményünket bármiről, kifejezhetjük gondolatainkat, érzéseinket saját műveinken keresztül, avagy egyszerűen csak böngészhetünk millió és millió megtekintésre érdemes tartalom közül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények