Lengyelek győztek a 24 órás programozóversenyen


Forrás: challenge24.org

Vasárnap délelőtt 9 órakor lengyel sikerrel fejeződött be a BME Nemzetközi 24 órás Programozóverseny döntője. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Informatikai épületében tizennégy ország huszonnyolc csapata mérkőzött meg egymással, s végén az Andrzej Szombierski, Daniel Czajka, Marcin Wielgus összeállítású, qwertY elnevezésű lengyel egység végzett az első helyen. A legjobb magyar csapat a negyedik helyezett Blue Screen Development fantázianevű gárda.

A Challenge24 nyolcadik alkalommal zajlott le sikeresen a Műegyetemen működő Magyar Villamosmérnök- és Informatikushallgatók Egyesülete és a Simonyi Károly Szakkollégium közös rendezésében.

A feladatokat Darabos Daniel és Németh András, a BME doktorandusz hallgatói készítették. A megoldandó feladványok két külön részből álltak. Egyrészt a versenyzőknek – miután három dimenzióban megjelenítették virtuális városaikat – mesterséges intelligenciával kellett autóikat rábírniuk, hogy megfelelően navigálva megtalálják két pont között a legrövidebb útvonalakat. Ezt bizonyos időközönként versenyeken bizonyították, melyeket az érdeklődők egy nagy kivetítőn követhettek nyomon. A pontok mindig a leggyorsabbakhoz kerültek. Tovább bonyolította a helyzetet, hogy nemcsak a kormányzásra, az utak fizikai tulajdonságaira, de a közlekedés szabályaira is tekintettel kellett lenniük. Utóbbit az ellenfelek ellenőrizték szintén szoftveresen, automatikusan.

A megmérettetés másik részében a versenyzők nyomozók és gyilkosok bőrébe bújtak. Megbízásokat kaptak, s arra írták programjaikat, hogy hogyan hajtsák végre a tökéletes gyilkosságot, vagy éppen: hogyan derítsék ki a rendelkezésre álló információkból, hogy ki követte el azokat. Rendelkezésre álltak a csapatok tanúvallomásai; hamisat csak a gyilkosok állíthattak. Ebből a szövevényes halmazból derült ki az igazság, vagy menekült meg az elkövető. A nyomozók rossz tippeléssel – amire csak egy lehetőségük volt egy nyomozáson belül – ponthoz juttatták a menekülőket.

A lengyelek mögött a második helyezett a svéd Jon far bestamma lett, míg a dobogó harmadik fokára a szintén svéd Team Itello csapata állhatott. Mindhárom csapat a verseny visszatérő vendége, az elmúlt években is sikeresen szerepeltek.

További információk, fotók, videók a Challenge 24 honlapján találhatóak.

Azóta történt

Előzmények