Lezajlott a BME programozóversenyének első fordulója

Február 28-án sikeresen lezajlott a kilencedik BME Nemzetközi 24 órás Programozóverseny internetes előválogatója. A Magyar Villamosmérnök- és Informatikushallgatók Egyesülete (MAVE) által megrendezett viadalra idén a tavalyi 207 csapattal szemben 320 kódológárda jelentkezett a világ 56 országából; az európai nemzeteken kívül a Dél-afrikai Köztársaságból, Venezuelából, Kanadából, Ausztráliából, Japánból, Szingapúrból és Egyiptomból is érkeztek nevezések. Az első megmérettetésen a német UlmReds nevű formáció bizonyult a legeredményesebbnek, míg a legjobb magyar csapat, a Monkey Island névre hallgató társulat a nyolcadik helyen végzett. A május elseje és harmadika között megrendezésre kerülő döntőre a tavalyi első három helyen végzett csapat mellet az előválogató legjobb 27 progamozógárdáját hívják majd meg a szervezők.
A csapatok február 28-án, szombaton reggel 10 órakor kezdhették el a feladatok megoldását, amelyre pontosan 5 órájuk volt. A verseny korábbi kiírásaihoz hasonlóan nem volt megkötés a versenyzők által használt fejlesztőeszközökre, könyvekre vagy operációs rendszerekre vonatkozóan. A problémák elsősorban a résztvevők algoritmuselméleti ismereteit tették próbára, de emellett fontos szerepet kapott a gyors és precíz kódírási képesség is, hiszen az idő múlásával egyre kevesebb pontot lehetett elérni. A megoldásokat egy külön az előválogatóra készített, több szerveren futó rendszer értékelte ki, amely azonnal visszajelzést küldött a csapatoknak.
Az előválogató feladatait a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének és az Irányítástechnika és Informatika Tanszékékének munkatársai, a MAVE tagjai, valamint Volford András fizikus és Vrana Péter fizikushallgató készítették. A feladatsor összesen kilenc, egymástól független problémát tartalmazott. A feladatírók – szem előtt tartva a változatosságot – az eddigi hagyományokkal ellentétben egy úgynevezett kvantumbit (qubit) áramkörökkel kapcsolatos fizikai és egy reakciókat leíró kémiai feladatot is beleszőttek az első megmérettetés leckéibe. Az előválogatón legjobban teljesítő német UlmReds csapat egyébként a feladatok közel felét oldotta meg.
Az eseményről részleteket a programozóverseny honlapján, a www.challenge24.org weboldalon olvashatnak.

Azóta történt

Előzmények