A Dell Linuxszal is fogja árulni számítógépeit


Az elmúlt hetek találgatásai és részinformációi után most már teljesen bizonyos és hivatalos: a Dell bejelentette, hogy a „vásárlók kérésére” a vállalat olyan PC-ket és notebookokat fog kínálni, melyekre Linux operációs rendszert telepítenek fel. Egyelőre sem a kiválasztandó Linux-disztribúció(k)ról, sem a Linuxszal árusítandó gépek típusáról nem nyilatkoztak, de azt ígérik, hogy néhány héten belül minden részletet nyilvánosságra hoznak.

A Dell vezetői döntésük meghozatalakor arra az akcióra támaszkodtak, amelynek során 100 ezer felhasználó juttatta el véleményét a céghez, s az adatok szerint az emberek 70 százaléka szívesen használna Linuxot a számítógépén; „Dell has heard you” – írják a vállalat honlapján az új akció kapcsán.

A Dell jelenleg csak olyan személyi számítógépeket kínál, amelyekre Windowst telepítettek, ugyanakkor Linuxot futtató szervereket eddig is árultak. Nick Veitch a Linux Format magazin vezető szerkesztője szerint a Dell lépése jelentős esemény, s azt jelzi, hogy a Linux elérte azt a fejlettségi fokot, amikor már az átlagos felhasználó is gond nélkül tudja használni, így a nyílt forráskódú operációs rendszer most már valódi alternatívát nyújthat az eddig egyeduralkodó Windows mellett. Veitch szerint mindez nem váratlan lépés, „inkább az a meglepő, hogy csak most történt meg”.

Becslések szerint jelenleg a világon minden tíz számítógépből kilencen Windows operációs rendszert használnak, a Linux részesedése körülbelül 6 százalék, nagyjából annyi, amennyi az Apple saját rendszeréé. Ugyanakkor az utóbbi időben több nagy szervezet – közigazgatási, kormányzati hivatalok, nagyvállalatok – költségtakarékossági, biztonsági és egyéb okok miatt átváltottak a nyílt forráskódú szoftver valamelyik változatára. Ám a Dell az első a nagy gyártók közül, aki eladásra kínált gépeire – feltehetően tömeges számban – nem csak Windowst, hanem Linuxot is fog telepíteni –, bár a Windows választásának lehetősége ezek után is megmarad.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények