A gördeszkások kihozták a papból a vadállatot

Ha a katolikus egyház képviselői kerülnek szóba az internetes kommunikáció kapcsán, akkor sajnos – legalábbis eddig – általában egyházukhoz, e szervezet elveihez és szabályaihoz méltatlan viselkedésük kapcsán kapta fel őket a sajtó. Hát igen, az internet nem kegyelmez sem papnak, sem politikusnak, sem gyártulajdonosnak (hál’istennek) – legalábbis addig, amíg nem jön egy olyan erős cenzurális korszak, melyre való törekvéseket manapság mind gyakrabban lehet felfedezni.

A legutóbb „terítékre került” pap Monsignor Geoff Baron, Ausztrália második legnagyobb székesegyházának, a Szent Patricknak dékánja, aki egy, a YouTube-ra felkerült videóban (mely egyébként több mint egy éve készült – a hír végére linkeltük be) hivatásához méltatlan állapotban és hangnemben beszélt (a társalgás szavainak hetven százalékát a fuck és származékai teszik ki) a templom előtti betonozott területen „elszabadult” gördeszkásokkal, sőt, némi tettlegességre is sor kerül a felbőszült lelkipásztor és a vegyes etnikumú fiatalok között.

A káromkodásoktól és rasszista megjegyzésektől hemzsegő szöveg nagy felháborodást keltett, s Baronnak el kellett hagynia állomáshelyét. Melbourne katolikus érseke, Denis Hart a felháborodás nyomán felfüggesztette beosztottját, miután biztonsági őröknek kellett megjelenni a templom előtti területen, hogy elejét vegyék az újabb incidenseknek.


Baron nem sokkal az eset után egy rádióműsorban elnézést kért viselkedése miatt, ám ekkor is „sakáloknak és hiénáknak” nevezte a kamaszokat, akik őt a „pedofil” elnevezéssel provokálták. Az egyházmegye képviselői elmondták egyébként, hogy egy több éves „háborúról” van szó, amelyben – úgy tűnik – mindkét fél sáros, mivel a templom környékét kiváló gördeszka-terepnek tartó fiatalok több tízezer dolláros kárt okoztak már a kerítésekben és egyéb tárgyakban (s közben nem szűntek meg pocskondiázni az ez ellen szót emelő egyházi embereket), ám – mondják a felsőbb egyházi vezetők – ez még nem lehet ok egy katolikus pap „kivetkőzésére”.


Azóta történt

Előzmények