A karácsony felélesztette a levélférgeket

Rekordértéket jeleztek az internetes adatfolyamba merített vírusérzékelő berendezések december hónap folyamán. Az ellenőrzött levélforgalom 23,4 százaléka valamilyen számítógépes kártevővel fertőzött volt – ez jelentős emelkedést mutat az előző hónapban mért 16,5 százalékos értékhez képest.

Az év végi hajrá a Sober.Z vírusnak sikerült legjobban – míg novemberben a fertőzött levelek 15,7 százalékára lehetett büszke a Sober, addig decemberre elképesztő 45,2 százalékos eredményt produkált a vírus legújabb variánsa. A nem hivatalos bajnokság élmezőnyének további tagjai: a közel 10 százalékos elterjedtségű Zafi.D, a Netsky.P 7,5 százalékkal, valamint a 4-5. helyen a Mytob féreg két variánsa 7, illetve 5 százalékkal.

Ken O'Driscoll, a statisztikákat elkészítő IE Internet cég munkatársát nem érték meglepetésként a számok. Mint mondta, a minden évben tapasztalható decemberi víruskitörésnek alapvetően két oka van: a jókívánságokkal teli körlevelek melegágyai a vírusoknak, ráadásul a becsapós subjectek miatt olyanok is megnyitnak vírusos levelet, akik egyébként elővigyázatosak, másrészről pedig az ünnepek között zárva tartó vállalatok hálózatán háborítatlanul szaporodhatnak a vírusok, mielőtt a levélforgalmat ellenőrző programok az első munkanapon lekapcsolnák őket.

Azóta történt

  • Lehet egy féreggel kevesebb?

    A vírusszakértők szerint a Sober.Y halála után sem nyugodhatunk meg, hamarosan újabb nagy víruskitörés várható.

Előzmények