Szexuális úton terjed az új féreg

Nem az első és alighanem nem is az utolsó alkalom a mostani, hogy a vírusírók a „sex sells” marketing-aranyszabály jegyében próbálják meg átverni az internetezőket. Ha valamivel, hát meztelen csajok mutogatásával tuti rá lehet venni a felhasználókat arra, hogy rákattintsanak egy gyanús e-mail mellékletére. Nem véletlen, hogy az új Nyxem-E (vagy Grew.A) névre keresztelt féreg gyorsan felkúszott a vírustoplisták élére.

A vírust terjesztő e-mail – melynek ezúttal is melléklete rejti a kártékony programkódot – olyan beszédes címekkel érkezik, mint „Iskolás lányok álmodozásai”, és különféle vizuális izgalmakat ígér. Természetesen a csatolt állomány megnyitásával a felhasználó helyett a féreg indul be, amely bemásolja magát a megosztott hálózati helyekre, és a gépen található e-mail címekre is elküldi magát. Érdekessége, hogy a hónap harmadik napján kikapcsolja a tűzfal- és vírusirtó programokat, és egyes fájlformátumokat – köztük az Office dokumentumokat – töröl a merevlemezről.

Az F-Secure szerint a Nyxem-E volt az elmúlt 24 óra legvirulensebb férge, amely saját fertőzésszámlálója szerint – mert ilyet is tartalmaz – szombatig 510 000 számítógépet fertőzött meg. Ha továbbra is ilyen ütemben fertőz, február 3-a sokaknak rosszul sülhet el – figyelmeztetnek a szakértők, akik ezúttal is körültekintésre és a vírusirtók folyamatos frissítésére biztatnak.

Azóta történt

  • Függőséget okoz az e-mail

    A Symantec felmérése szerint a userek ötöde számára e-mail nélkül nem élet az élet. De vannak olyanok is, akik inkább dumálnak.

  • Hamisított címről érkezik a vírus

    Az új féreg úgy próbál meg bizalmat ébreszteni, hogy az F-Secure e-mail címeit tünteti fel feladóként. Üzleti levélnek tűnik, de nem az.

  • Irtó jó a NOD32

    Hazai tesztek szerint a Szlovákiában fejlesztett szoftver nem fogja vissza sem magát, sem a rendszer teljesítményét.

Előzmények