A LimeWire is feladja?

Egyelőre nem teljesen világos, milyen jövőt szán hosszú távon a Lime Wire LLC az azonos nevű peer-to-peer kliensnek, de úgy tűnik: a klasszikus fájlcserélő hálózatok egyik utolsó mohikánjának tekinthető – és a lemezkiadók támadásai ellen eddig látszólag ügyesen védekező – szolgáltatás számos nagy nevű társához hasonlóan idővel az Apple iTuneshoz hasonló zenebolttá alakul át. Erre mutat, hogy az amerikai vállalat a múlt héten felvázolta egy ilyen áruház elindításának tervét. A bolt önálló weboldalon indul majd – hogy mikor, azt egyelőre nem tudni –, és másolásvédelem nélküli, 256 kbps minőségű, MP3 formátumú zeneszámokat kínál eladásra. Első lépésben főként független zenészek műveit, de az egyik partner, a Nettwerk Productions jóvoltából néhány jól ismert előadó – Avril Lavigne, Paul Van Dyk vagy a Barenaked Ladies – dalait is. A zenéket havi előfizetés ellenében lehet majd megvásárolni.

Az a jelenlegi állás szerint erősen kétséges, hogy a nagy kiadókat is sikerül a „kifehérített” LimeWire-re csábítani, mivel érdekképviseleti szervezetük, a RIAA tavaly nyáron beperelte a Lime Wire LLC-t, és a 2000-ben elindított hálózaton gazdát cserélt minden olyan dalért, amely „szándékosan törvénysértő módon” került fel oda, 150 000 dollár kártérítést követel. És bár a cég viszontkeresettel élt, a mostani bejelentés arra mutat, hogy a jogi szélmalomharcban kezdenek kifulladni.

Egyelőre azonban kitartanak a fájlcserélő kliens mellett is, amely továbbra is elérhető marad. Első lépésben a boltra a programból link mutat majd, később pedig integrálni tervezik az áruházi felületet a szoftverbe.

Korábban hasonló átalakuláson ment át a fájlcsere úttörőjének tartott Napster is. A fizetős zeneboltként feltámasztott oldal felhasználóinak egy része éppen a LimeWire-hez pártolt át, mert nem lehetett őket meggyőzni arról, hogy fizessenek azért, amit ingyenesen is megkaphatnak. Hasonló sors várhat most a LimeWire-re is, amely ráadásul közel sem olyan ismert brand, mint a Napster volt egykor.

Azóta történt

Előzmények