Bagóért kínál filmeket letöltésre a ZML.com

Bár az internetről ingyen is megszerezhető gyakorlatilag bármilyen digitális tartalom, valamiért sikeresek azok a jogtulajdonosokat megkerülő oldalak is, amelyeken jelképes összeg – többnyire a piaci ár töredéke – fejében lehet ezekhez hozzájutni. Talán azért, mert az anyagok minősége garantált, talán azért, mert a néhány száz forintos vételár könnyít a vásárlók lelkiismeretén is, nem csak a pénztárcáján. Ilyen volt a nemrég bezáratott oroszországi AllofMP3, amely azóta több néven és webcímen is feltámadt, és ilyen az ugyanezt a konstrukciót a filmértékesésben kipróbáló és ugyancsak az obskúrus orosz szerzői jogi szabályozással takarózó ZML.com is. Sokat elmond a boltot üzemeltető vállalkozásról, hogy az elérhetőségnél megadott – egyébként angliai – cím csak az utcát és a házszámot nevezi meg, a várost nem. (A neten kutakodva gyorsan kideríthető, hogy egy birminghami irodáról van szó, amely cégek tucatjainak telephelye.)

ZML.com
Vajon velük van az erő?

Az oldalon ingyenes a regisztráció, a bőséges – bár következetesnek nem mondható – és elsősorban amerikai filmekből álló választékból letölteni azonban csak az egyenlegünk feltöltése után lehet. Pénzt feltölteni dombornyomott Visa és MasterCard kártyákról lehet – elméletben, nekünk ugyanis nem sikerült. A mozik – akárcsak a zenék az AllofMP3.com-on annak idején – többféle minőségben vásárolhatók meg. A PDA-kra és iPodokra optimalizált formátum felbontása 320 x 132 pixel, a normál DivX-esé 640 x 264 pixel, míg a DVD-minőségű változaté 720 x 300 pixel. Az ár a minőséggel párhuzamosan emelkedik: 2, 3, illetve 5 dollár filmenként.

Az oldal szerint a működéséhez szükséges jogokat a multimédiás, digitális és képzőművészeti alkotások szerzőit és jogtulajdonosait képviselő orosz jogkezelő szervezet, a ROMSZ biztosítja. Hogy ne érhesse szó a ház elejét, az üzemeltetők figyelmeztetnek: a felhasználónak nincs joga fájlokat letölteni az oldalról, ha olyan ország polgára, ahol ez törvénybe ütközik. Magyarország – ahol a letöltés magáncélú másolásnak és ezért jogszerűnek minősül – nem tartozik ezek közé.

Azóta történt

Előzmények