A Microsofttól vett szabadalmat a linuxos tábor

A Linux ellen „potenciálisan felhasználható” szabadalmi csomagot vásárolt a nyílt forrású operációs rendszer mellett elkötelezett nagyvállalatok által gründolt Open Invention Network (OIN). A 22 szabadalomból álló pakk különlegessége, hogy a Microsoft szellemitulajdon-portfóliójából származik.

Az üzletről szóló első híradások még nem azonosították a kérdéses szabadalmakat, és azt sugallták, hogy a redmondi szoftvercég operációs rendszerekkel kapcsolatos technológiáiról van szó. Később azonban kiderült, hogy egyáltalán nem: a csomagot a Microsoft maga is vásárolta, mégpedig 2001-ben a Silicon Graphicstól (SGI), és a szabadalmak ez utóbbi 3D-megjelenítéssel kapcsolatos invencióira vonatkoznak. A vállalat most azért adott túl rajtuk, mert a termékei számára nem voltak relevánsak.

A Microsoft egy árverésen adta el a csomagot, melyet először egy másik szabadalomgyűjtő tömörülés, az Allied Security Trust (AST) vásárolt meg. Ez a többek között a Cisco, a Google, a Hewlett-Packard, a Sun és az Ericsson által alapított szervezet azért vesz a tagok számára lényeges szabadalmakat, hogy kihúzza a talajt a szellemi tulajdonnal kufárkodó vállalkozások, az ún. patent troll-ok lába alól, melyek csak azért gyűjtik ezeket, hogy aztán perelhessék a nagyvállalatokat. Az AST – miután a tagjai számára garantálta a licenceket – továbbértékesíti vagy intézményeknek ajándékozza a megvásárolt szabadalmakat.

Azt, hogy az OIN most fizetett-e a szervezetnek – és ha igen, mennyit – a Microsofttól származó SGI-csomagért, nem tudni, ahogy azt sem, hogy a linuxos vállalatok miért gondolták úgy, hogy e szabadalmakat fontos megszerezni. A felek sajtóközleménye csupán a két tömörülés példás együttműködését dicséri, mely megakadályozta, hogy a pakk patent trollok kezébe kerüljön. „A megvásárlásukkal elhárítottuk annak a veszélyét, hogy e szabadalmak, függetlenül a minőségüktől és attól, hogy tényleg vonatkoztathatók-e a Linuxra, produktív tevékenységet nem folytató vállalkozások kezébe kerüljenek” – próbálta indokolni a tranzakciót az OIN vezetője, Keith Bergelt.

A 2005-ben életre hívott OIN-nek az a feladata, hogy megvásárolja a Linuxhoz kapcsolódó szabadalmakat, majd azokat ingyenesen a fejlesztő cégek és egyének rendelkezésére bocsássa. A szabadalmak biztosítása azért létfontosságú a nyílt forráskódú tábor számára, mert ma majdhogynem lehetetlen olyan programrészletet találni, amely ne sértené egyik vagy másik vállalat levédett megoldásait, amelyek így licencdíjat kérhetnek a felhasználásért. A Microsoft például kártérítési garanciát biztosít az ügyfeleinek, amely megvédi őket a szabadalmakkal vagy más szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatos jogvitákból eredő jogi költségektől és kártérítési igényektől. Az OIN hasonló védelmet kíván biztosítani a linuxos rendszerek használói számára.

Azóta történt

Előzmények