Stallman-dollárok a szabad szoftverek tisztaságáért

Érdekes kampányt indított a Szabad Szoftver Alapítvány (Free Software Foundation – FSF), amikor tegnapelőtt bejelentette, hogy „jutalmat” kínál azoknak, akik bejelentik, hogy olyan operációs rendszereket találtak, melyek – bár szabadnak hirdetik magukat – valójában tartalmaznak jogvédett komponenseket. Hogy a „feljelentés” élét elvegyék, illetve a mozgalom szellemiségét fenntartsák, a „vérdíj” ezekért a bejelentésekért nem valódi pénz, hanem egy jelképes fizetőeszköz, az úgynevezett „GNU Bucks”, melynek alapértéke a „pi” lesz. E játékpénzek súlyát az adhatja meg a hívők számára, hogy aláíróként Richard Stallman, a szabad szoftverek ikonikus alakjának szignója szerepel rajta.

Stallman

Az akció nyilvánvaló célja egyfajta „tisztogatás”, mely a szabad szoftverek egységes koncepciójának, a licencek egyértelműségének védelmét tűzte ki maga elé, és a jelenlegi, a „korcsosulás” felé mutató gyakorlat visszaszorítása ellen lépnének fel, s ezt Peter Brown, az FSF igazgatója is megerősítette a hivatalos közleményben.

Ha valaki el kívánja nyerni a GNU Bucksot, akkor részletes, bizonyítékokkal alátámasztott jelentést kell küldenie az alapítványnak, illetve az adott disztribúció gazdáinak, melyben leírja, hogy mi is az a jogvédett anyag az operációs rendszerben, melynek nincs ott helye. Ezt a jelentés szakértők elbírálják, s ha megerősítik az állításokat, akkor egyrészt a kitűzött díjjal honorálják, emellett a jelentés nyilvánosságra hozatalát is felajánlják, valamint értesítik a más disztribúciókat készítőket, hogy elkerülhessék ezt a hibát.

Azóta történt

Előzmények