A növekvő mobilkeresletben bízik a Flextronics

A szingapúri székhelyű, de a New York-i tőzsdére bevezetett Flextronics International Ltd. 92,6 millió dolláros nettó nyereséggel zárta üzleti évének szeptember 30-ával záródó második negyedét, szemben az egy évvel korábbi 100,1 milliós veszteséggel. A tavalyi veszteség azonban az előrehozott adósságtörlesztések és a hatékonyságot növelő leépítések és gyárbezárások következménye volt. Az egyebek között olyan óriások, mint a Sony-Ericsson és a Hewlett-Packard Co. számára részegységeket és késztermékeket szállító cég árbevétele 3,50 milliárdról 4,14 milliárd dollárra emelkedett, ami 18 százalékos növekedést jelent.

A cég magyarországi vállalata, a Flextronics International Kft. a Figyelő legújabb, október 16-án közzétett Top 200-as listáján a nettó árbevétel alapján a Mol és az Audi mögött a harmadik helyre került. A Flextronicsnak három ipari parkban – Sárváron, Zalaegerszegen és Nyíregyházán – és Tabon van üzeme, ahol egyebek között színes televíziókat gyártanak.

A Flextronics a második negyedévben elért 16 centes részvényenkénti nyereség után a harmadik negyedévre 18-21 centet prognosztizált 4,1-4,4 milliárdos forgalom mellett, az elemzők azonban 22 centes részvényenkénti nyereséggel és 4,62 milliárd dollár árbevétellel számoltak az év végi keresletmegugrás miatt, ezért a cég részvényeinek árfolyama a jelentés közzétételét követően 7,5 százalékkal, 11,60 dollárra zuhant. A negyedik negyedévre sem kedvezőbb a jóslat: 15-18 centes nyereséget és 3,8-4,2 milliárd dolláros forgalmat várnak. Ehhez a piac viszonylagos gyengesége mellett az is hozzájárul, hogy a cég a tervezettnél három hónappal később tudja csak átvenni a Nortel Networks távközlési eszközgyártó cég két üzemét. A Nortel-gyárak többségét május végéig veszi át a Flextronics.

A második negyedév kedvező eredményében a Bloomberg szerint meghatározó szerepe volt a mobilkészülék-eladások fellendülésének, ami a cég árbevételének már az első negyedévben 37 százalékát adta. Emellett folyamatban van az a nagyszabású átszervezés, amelynek keretében a Flextronics a kis üzemekből hét nagyüzembe vonja össze termelését, amitől jelentős gazdaságossági előnyöket várnak.

Előzmények