A Novell hűséges marad a nyílt forráskódhoz


A Novell a Microsofttal történő egyezsége nyomán kapott hideget, meleget. Kétségbe vonták akkor a nyílt forráskódú közösség melletti elkötelezettségüket is. A cég azóta is többször hangosan és hangsúlyosan igyekszik ezeket a vádakat cáfolni.

A napokban tett bejelentésük is ezt tanúsítja, mely szerint a Novell két, a nyílt forráskódú fejlesztéseket elősegítő lépésre szánta el magát: a teljes nyílt forráskódú közösség számára elérhetővé tette az openSUSE Build Service innovatív keretrendszert és a KIWI rendszerképkészítő eszközt. A cég tájékoztatója szerint az openSUSE Build Service komoly infrastrukturális hátteret biztosít a szoftverfejlesztők számára, amellyel könnyedén létrehozhatják és lefordíthatják szoftvercsomagjaikat a különböző Linux-disztribúciókhoz. A KIWI képkezelő eszköz segítségével pedig futtatásra alkalmas adathordozókat, például Xen virtuális képeket hozhatnak létre. A nyílt forráskódú megoldások fejlesztői az openSUSE Build Service által biztosított infrastruktúrával gyorsabban és könnyebben állíthatják elő programjaik különböző platformokra és disztribúciókra optimalizált változatát, valamint elkészíthetik az igényeiknek megfelelő, testre szabott Linux-disztribúciót. A fejlesztők munkáját a későbbiekben is jelentősen támogatja, hogy a futtató környezet frissítése (például új openSUSE verzió megjelenése) esetén a Build Service automatikusan legenerálja a fejlesztő kódját az új verzióra is.

Az openSUSE Build Service keretrendszer felhasználóbarát, automatizált folyamatokkal segíti a fejlesztők munkáját a nyílt forráskódú csomagok elkészítésében. A szoftvercsomagok könnyen és gyorsan lefordíthatók a legelterjedtebb Linux-disztribúciókra – openSUSE, SUSE Linux Enterprise, Fedora, Debian, Ubuntu stb. –, anélkül hogy különböző típusú hardverek beszerzésére vagy többféle disztribúció telepítésére lenne szükség.

A Build Service szolgáltatás teljesen ingyenes, a csomagok pedig számos Linux-disztribúcióhoz elérhetőek. A felhasználók egyszerűen megtalálhatják és letölthetik a legfrissebb nyílt forráskódú csomagokat saját disztribúciójukhoz, valamint frissíthetik a régebbi csomagokat, emellett a népszerű forrástárakban, például a Novell Forge vagy a SourceForge tárhelyeken tárolt kódokhoz is közvetlen hozzáférést biztosít a vállalat. A buildszolgáltatások forrása és dokumentációja az openSUSE projekten belül található.

Azóta történt

Előzmények