A Novell útja a Linux felé

A Novell teljes mellszélességgel a Linux mellé állt. A Linux előnyei - például az alacsonyabb költség és a nagyobb megbízhatóság - ma már világosan láthatók, és a Linux bevezetésének biztos hajtóerejét jelentik a vállalati és közszolgálati szektor szervezetei számára.

A Novell még 2000 elején kezdte a Linux rendszerekre készülő megoldások felépítését, amikor a legfontosabb technológiáját, az eDirectory címtárat Linux rendszerekre is elérhetővé tette. A társaság 2003 áprilisában jelentette be, hogy a NetWare operációs rendszerén futó összes megszokott és bevált szolgáltatását a jövőben futtathatóvá teszi NetWare és Linux kerneleken is, és ezt a Novell teljes, világméretű műszaki támogatásával egészíti ki. A Novell Nterprise Linux Services néven piacra került termék integrált fájl-, nyomtatási, üzenetkezelő, címtár- és felügyeleti szolgáltatásokat kínált SUSE Linux és Red Hat rendszerekre.

Miután a Novell felvásárolta a SUSE Linuxot, a SUSE-megoldásokat beillesztette saját termék- és szolgáltatáskínálatába. A Linux jó kiegészítése a hagyományos Novell-termékeknek, hiszen a NetWare stabilitása és megbízhatósága továbbra is nélkülözhetetlen az informatikai rendszerekben. A NetWare kiváló fájl- és nyomtatószolgáltatásai, a ZENworks piacvezető PC-s hálózati felügyeleti szolgáltatásai mellé egy informatikai rendszerben a SUSE Linux az alkalmazásszerver (Oracle, SAP, Lotus és a webszerver), valamint a munkaállomás és az irodai (office) alkalmazások oldalát biztosítja.

A bejelentések hatására a Linux rendszerek bevezetése az egész világon és Magyarországon is egyre nagyobb lendületet kapott. Ezt bizonyítja a Novell egyik legutóbbi bejelentése is, amely szerint Bergen, Norvégia második legnagyobb városa a Novell Linux technológiáját választotta technológiai infrastruktúrája megerősítéséhez. A Linux-bevezetés informatikai előnyei mellett egy olyan üzleti modellt tudnak megvalósítani a cégek, amelyek nem kötik őket egyetlen szállító megoldásához sem.

A nyílt forráskódú technológiák használata egyre nagyobb teret nyer az uniós országokban is, amit nemcsak az új Linux-bevezetések bizonyítanak, hanem a nyílt forráskódú megoldásoknak az uniós stratégiákban való egyre hangsúlyosabb megjelenése is (eEurope 2005, MITS - Magyar Információs Társadalom Stratégia). Nem csoda ezek után, hogy a Linux előretör a közszolgálati szektorban is. A nehéz költségvetési helyzetben nagyon sok megkeresés érkezik a Novell Magyarországhoz a költségvetési intézményektől, hiszen mindenki igyekszik a meglévő pénzügyi keretét a leghatékonyabban felhasználni – olvasható a társaság közleményében. Jó hír a kormányzati, önkormányzati intézményeknek, hogy Novell SUSE Linux termék- és szolgáltatáskínálata már a központosított közbeszerzésben is elérhető.

A Novell globális jelenléte és a vállalati szoftverek területén szerzett ismeretei a SUSE Linux technológiáival kombinálva a Novellt egy csapásra a legerősebb vállalati Linux-szállítóvá tették. A Linux rendszerek bevezetése iránt érdeklődő ügyfelek - akár adatközpontként, akár munkaállomásként szeretnék használni a Linuxot - a Novelltől megkaphatják mindazt, amire vállalati informatikai rendszereikben szükségük van.

Annak ellenére, hogy a Linux stabil és érett operációs rendszer, egy legutóbbi felmérés szerint a nagyvállalatok a támogatás hiányát, a termékek kiforratlanságát, valamint az alkalmazások és a gyakorlat hiányát emelték ki a Linux rendszerek vállalati bevezetése előtti legfőbb akadályként. A Novell Nterprise Linux Services – a Novell támogatási, oktatási és tanácsadó szolgáltatásokkal és partnermegoldásokkal – megszünteti vagy csökkenti ezeket a korlátokat, hiszen vállalati bevezetésre kész alkalmazásokat és megoldásokat kínál a mai üzleti igényeknek megfelelő világméretű gazdasági rendszerrel támogatva.

Nem probléma a felügyelet sem

A Novell ZENworks legújabb, 6.5-ös változatával a vegyes hálózati környezetben működő NetWare, Linux és Windows szerverek, valamint asztali gépek felügyelhetők, hiszen a ZENworks 6.5 tartalmazza a ZENworks Linux Management (korábban Ximian Red Carpet Enterprise) megoldást, amely a SUSE Linux és a Red Hat Linux szerver- és asztali rendszereihez nyújt biztonságos felügyeleti szolgáltatásokat.

Azóta történt

Előzmények