A papírnak is van ujjlenyomata

A papírlapok látszólag ugyanúgy néznek ki, közelebbről megvizsgálva őket azonban kiderül, hogy felületükön a rostok az emberi ujjlenyomathoz hasonlóan egyedi mintázatot alkotnak. Amerikai és brit kutatók kitalálták, miként lehet egy hétköznapi szkennerrel levenni ezeket az „ujjlenyomatokat” a papír felületéről, majd a minták alapján pontosan beazonosítani a lapokat. S hogy mire jó ez? A technikát számos területen – például a pénz-, jegy- és dokumentumnyomtatásban vagy műalkotások esetében – lehet használni a hamisítás megakadályozására.

„Megtaláltuk a módját annak, hogy beazonosítsuk a papírlapokat még akkor is, ha semmit nem nyomtattak rájuk. Olyan ez, mintha egy láthatatlan sorozatszám kerülne minden egyes legyártott lapra” – magyarázta a Computerworld-nek az eljárást bemutató tanulmány egyik szerzője, a Michigani Egyetemen oktató Alex Halderman.

A kutatók egy olyan szoftvert írtak, amely egy hétköznapi, 1200 dpi felbontású szkenner segítségével a papírlapok egyedi textúráját képes rögzíteni és később bármikor felismerni. A papír ujjlenyomatát úgy készítik el, hogy azt mindig 90 fokkal elforgatva négyszer beszkennelik, majd az így nyert információk alapján megalkotják a háromdimenziós felületi mintázatát. Azért van szükség az elforgatásra, hogy a felületet több irányból érje a fény, és így reprodukálni lehessen térbeli mintát.

A kutatók szerint a módszerrel közel 100 százalékos pontossággal azonosíthatók be az egyedi papírlapok. Ha a papír elázik vagy sérül, az rontja a hatékonyságot, de a szoftver még ekkor is jó arányban képes felismerni. „Jelentősen módosítani kell a dokumentumot ahhoz, hogy azonosíthatatlanná váljon” – magyarázta a lapnak William Clarkson, a tanulmány hatfős szerzőcsapatának egy másik tagja, aki végzős diák a Princeton számítógép-tudományi tanszékén.

A megoldást számos területen lehetne hasznosítani. A pénz-, jegy-, lottószelvény- vagy műalkotás-hamisítás megakadályozása mellett papírba csomagolt termékek beazonosítására is alkalmas lehetne, például áruátvételnél vagy vámvizsgálat során. De persze vissza is lehetne élni vele. A szerzők erre példának a titkos szavazásokat hozzák: ha előre beszkennelt lapokon adjuk le a szavazatokat, pontosan meg lehet állapítani, hogy ki hogyan szavazott. A kutatók egyelőre tanulmányozásra érdemes kérdésként tartják nyilván, hogy a lapok ismert ujjlenyomata reprodukálható-e fejlett nyomtatók segítségével.

Azóta történt

Előzmények