Bolti árcédulák e-papírból

Itthon is bevetésre kész az e-papír technológia egy speciális kereskedelmi felhasználása, a digitális polccímke, mely vezeték nélküli kapcsolaton keresztül központilag vezérelhető és frissíthető – közölte nemrég a megoldást itthon propagáló, informatikai rendszerek értékesítésében és üzemeltetésében utazó Laurel Kft. A székesfehérvári cég e területért felelős szakembere, Hübler Gábor elmondta: jelenleg két technológia használható e célra, a pontmátrixos LCD-kijelző és az e-papír, melyek inkább kiegészítői, mint versenytársai egymásnak.

Közös jellemzőjük, hogy az adatokat mindkét megoldás vezeték nélküli kapcsolaton keresztül kapja, ezért a polcok bekábelezésére vagy a bolt mennyezetéről belógó antennákra nincs szükség. Egy akció vagy árengedmény árváltozásait így átvezetni rendkívül egyszerű.

Az e-papír alapú címkék használata mellett szól kiváló, nyomtatott papíréhoz fogható láthatóságuk, a jelenlegi címkékkel azonos méretük, továbbá az a tulajdonságuk, hogy csak a megjelenített információ változtatásakor fogyasztanak áramot a gombelemről, a kész felirat megjelentetéséhez már nincs szükség energiára. A pontmátrixos vagy más néven grafikus LCD-technológiával működő kijelzők nagy erénye, hogy nagyobb mennyiségű, kötetlen tartalmú információ jelenhet meg rajtuk.

Ezek a rendszerek drágábbak, mint amennyibe egy-egy sorozat papírcímke kinyomtatása kerül, de a Laurel Kft. szerint hosszú távon mindenképpen gazdaságosabbak. Technológiai szempontból a rendszer minden eleme kipróbált, itthon is telepítésre kész – közölték.

Azóta történt

Előzmények