A rootkitek ellen is véd a NOD32

Továbbfejlesztett heurisztikus motorjának köszönhetően a NOD32 vírusirtó már képes megakadályozni az ún. rootkitek aktiválódását – jelentette be a programot fejlesztő Eset Software. Ezek a kórokozók képesek láthatatlanná válni az operációs rendszer és a biztonság szoftverek számára, miközben a háttérben tovább dolgoznak. A rootkitek ellen már ma is több vírusirtó képes védelmet nyújtani, de csak a vírusdefiníciós adatbázisok alapján. Így azonban előfordulhat, hogy a számítógép még az adatbázis frissítése előtt megfertőződik, aktiválása után pedig a rootkitet – éppen láthatatlansága miatt – alig lehet elcsípni.

A NOD32 viszont már képes a még nem azonosított rootkiteket is felismerni, és így megakadályozza azok aktiválódását. A ThreatSense technológia részét képező rootkitvédelem január 10. óta a cég minden felhasználója számára elérhető, mivel a frissítések telepítése a szoftver alapbeállítása szerint automatikus. (Amennyiben az információs panelen a kiterjesztett heurisztikus modul verziószáma 1.024 feletti, a telepített rendszer már tartalmazza a rootkitek elleni védelmet.)

Azóta történt

  • Irtó jó a NOD32

    Hazai tesztek szerint a Szlovákiában fejlesztett szoftver nem fogja vissza sem magát, sem a rendszer teljesítményét.

  • Egy férfi, egy ESET

    PhD-hallgató, gitáros és nem mellesleg a NOD32 vírusirtót forgalmazó Sicontact Kft. ügyvezetője. Interjú Csiszér Bélával.

  • Minősített kémelhárító lett a NOD32

    Az ismertebb it-biztonsági cégek közül az Eset Software programja ment át elsőként a Checkmark Anti-Spyware Installed teszten.

  • Bankot véd a NOD32

    Az IC Bank levelezőszervereire és munkaállomásaira is a Szlovákiában fejlesztett biztonsági szoftver került.

Előzmények