A Sharp megveszi a Fujitsu LCD-üzletágát

Az előrejelzések szerint 2009-re az LCD-képernyők és kijelzők iránti igény a jelenlegi hétszeresére nő. A vásárlók egyre nagyobb számban cserélik le régi, katódsugárcsöves televíziójukat új típusú, LCD- vagy plazmatechnológiát alkalmazó készülékre. Az áttérést gyorsítja az új készülékek árának folyamatos csökkenése. Tavaly világszerte 7,98 millió LCD-tévét adtak el, a Japán Elektronikai és Információs Technológiai Ipari Szövetség (JEITA) előrejelése szerint ez a szám 2009-re eléri az 59 milliót. A JEITA kutatói szerint Japánban, az Egyesült Államokban, Dél-Koreában és Nyugat-Európában a síkképernyős tévék hamarosan végleg kiszorítják a régi típusú készülékeket, Ázsia többi részén, valamint Közép- és Dél-Amerikában azonban a generációváltás még jó néhány évet várat magára.

Az LCD-képernyős televíziókészülékek legnagyobb japán gyártója, a Sharp Corp. megvásárolja a Fujitsu Ltd. LCD-üzletágát. A megegyezés részletei a vételárral együtt márciusban válnak véglegessé. A 450 főt foglalkoztató Fujitsu Display Technologies Corp. (FDP) piaci értéke 1,19 milliárd jen (1 dollár=104,065 jen), üzemeiben főként személyi számítógépekhez használt folyadékkristályos képernyőket állítanak elő. Elemzők szerint az üzlet mindkét félnek előnyös. A Fujitsu megszabadul az egyre inkább elavuló technológiát használó és egyre kevésbé jövedelmező LCD-üzletágától, és fő tevékenységi körére, az információs rendszerekre helyezheti a hangsúlyt. A Sharp pedig, amely vissza akarja szerezni piacvezető pozícióját a Samsungtól, a kisebb méretű – számítógépekhez és mobiltelefonokban használható – képernyőket és kijelzőket gyártó üzem mellett jelentős szellemi tőkéhez is jut a Fujitsu mérnökei és szabadalmai révén.

A FDP 90 százalékban a Fujitsu Corp., 10 százalékban a tajvani AU Optronics Corp. tulajdonában van, az utóbbi cég a Fujitsu szóvivőjének tájékoztatása szerint már áldását adta az üzletre. A fokozódó árverseny megegyezésre késztette a plazmatechnológiát használó síkképernyő-gyártókat is: a Panasonic-termékeiről ismert Matsushita Electric Industrial Co. és a Hitachi Ltd. együttműködési megállapodást írt alá. A Matsushita elsősorban a Fujitsu Hitachi Plasma Display által birtokolt alapvető szabadalmakat kívánja megszerezni, a Hitachi pedig a Matsushita által kifejlesztett – főként a nagy felbontású képernyőkben használatos – technológiákat szeretné használni.

Azóta történt

Előzmények