Súlyos áresés a plazmatévé- és DVD-piacon

A Pioneer adatai szerint a plazmatévék ára éves összevetésben a várt 20 százaléknál is nagyobb ütemben, 30 százalékkal esett, de DVD-felvevők ára szintén hasonló ütemben erodálódott. Mindemellett a cég az eladott termékek darabszámára vonatkozó célkitűzését is csökkentette. A plazmatévékből és -modulokból a korábbi tervnél százezerrel kevesebbet, 390 ezret tervez eladni a folyó üzleti évben. A DVD-felvevők célszámát 9, a számítógépes DVD-meghajtók eladási tervét 12 százalékkal vette vissza a társaság.

A Pioneer legutóbb három hónapja fújt profitriadót, a mostani bejelentést pedig a Sony és a Fujitsu hasonló közlése előzte meg: mindkét cég a plazmatévék, DVD-rekorderek és más digitális termékek meredek áresésére hivatkozott.

A Pioneer nem csak visszavette nyereségvárakozását, hanem a március 31-vel záruló évre a korábban 24,84 milliárd jenről 10 milliárdra (73,9 millió euró) csökkentett profit-prognózisát nyolcmilliárdos veszteség-jóslatra (59 millió euró) változtatta, kétmilliárdos üzemi nyereség mellett. A Reuters által megkérdezett elemzők 9,9 milliárdos profitot vártak. Az októbertől decemberig tartó harmadik negyedévben a nettó eredmény több mint 80 százalékkal 1,8 milliárd jenre zuhant, az üzemi profit pedig ennél is nagyobb ütemben, 90 százalékkal esett, 1,6 milliárdra, miközben az árbevétel csupán 0,9 százalékkal csökkent, 196,3 milliárd jenre.

A csalódás egyértelmű volt a tőzsdén, Tokióban a Pioneer-papírok közel 3 százalékot estek.

Azóta történt

Előzmények