(Frissítve!) A világ első Wikipedia-városa (valójában magyar)

Frissítés: A híradásra reagálva megkeresett bennünket Verebélyi Gábor, hogy felhívja a figyelmünket egy magyar projektre, mely egy turisták által látogatott magyarországi körzetben már elindított egy hasonló projektet. Részletek a hír végén.

A walesi illetőségű Monmouth birtokolhatja a világ első „Wikipedia-városa" címet. A település kormányzata felettébb büszke városuk történelmi emlékeire, és azt szeretnék, ha ezek a története mindenkihez a lehető legkönnyebben eljuthatna. A képlet egyszerű: fogjuk a világ legismertebb, nyíltan elérhető, online enciklopédiáját, keressük meg a megfelelő szócikkelyeket, a linkjüket konvertáljuk át QR-kóddá, majd nyomtassuk ki, és helyezzük el azokat a város megfelelő pontjain.

A Wikimedia UK,valamint a Monmouthsire megyei önkormányzat közös erőfeszítésével eddig 712 szócikket tettek elérhetővé, melyek 25 nyelven (többek között magyarul) érhetőek el. Hab a tortán, hogy további 53 cikket eszperantóul is olvashatnak a felhasználók. A Monmouthpedia néven futó projekt eredeti célkitűzése május 19-ig ezer, QR-kóddal ellátott tábla kihelyezése volt; a cél ugyan még nem teljesült, ám a jelentések szerint, ha csúszással is, de teljesítik a rátát. A még teljesebb élmény, valamint a cikkek könnyebb elérhetősége érdekében az önkormányzat egy egész települést lefedő, ingyenes wifihálózat kiépítésén is dolgozik.

Az elhelyezett kódok által olyan tudással lehetünk gazdagabbak, mint például a River Wye vagy a Shire Hall története; a további tervek szerint a történelmi leckék mellett még olyan információkra is szert tehetünk majd, mind a környék állat -és növényvilágának ismertetése. Nem kell sok ahhoz, hogy az utcán kóborló kutyák és macskák nyakörvén is egy-egy kód figyeljen, amik rámutatnak az adott jószág fajtájára és jellemzőire.

Frissítés: Az AB Holding Kft. nevében Verebélyi Gábor elmondta, hogy hasonló megoldást ők már megvalósítottak: a Luckytelek QR Project (LQRP) Magyarországon eddig egyedülálló informatikai fejlesztés pilotja. A honlapjuk szerint lényege egy digitális turisztikai desztinációs adatbázis fejlesztése, amelynek célja, hogy az interneten keresztül gyorsan elérhető, naprakész információt adjon a kikapcsolódni vágyóknak. Mindezt a helyszínekre kihelyezett gyors kapcsolódási pontokon keresztül,  legyen az adott látogató kalandparkban, vasútállomáson vagy egy erdei túrán.

luckytelek

Az innováció első állomása Lakitelek, ahol a község fontosabb pontjaira kihelyezett QR-kódok adnak tájékoztatást az információra vágyóknak a település jól ismert részeiről, nyitvatartási időről vagy jegyárakról. Második állomás a Tőserdő, ahol a túrázni vágyók egy több mint 3 kilométeres szakaszon turistajelként találkozhatnak a QR-pontokkal. Az egyes pontokat mobiltelefonjuk használatával leolvasva fontos és jellegzetes információkat kapnak a Kiskunsági Nemzeti Park élővilágáról.

Azóta történt

Előzmények