A Vista átrendezi a biztonsági szoftverek piacát

A Windows Vista megjelenésével gyakorlatilag megszűnik a piaci igény az önálló kémprogramirtó és tűzfalszoftverekre – állítja elemzésében a Yankee Group. A piackutató cég értékelése szerint a windowsos biztonsági alkalmazások 3,6 milliárd dolláros piacát alapvetően szabja majd át az új operációs rendszer. A tanulmány szerint – kisebb mértékben ugyan, de – a lemeztitkosítási és egyes behatolásvédelmi megoldások szállítóinak is keresletcsökkenésre kell felkészülnie, egyedül a vírusirtókat gyártó cégek ülhetnek nyugodtan babérjaikon.

Amint az ismert, a Vista beépítve tartalmaz majd tűzfalat és kémprogramirtó alkalmazást, egyes változataiban pedig alapszolgáltatás lesz a meghajtótitkosítás is; vírusirtó viszont nem lesz benne, a Windows Live OneCare szoftver használati jogát ugyanúgy külön kell majd megvásárolni, mint más vírusgyilkos szoftverekét. A Yankee tanulmányát jegyző elemző, Andrew Jaquith szerint a beépített spyware-eltávolító (Windows Defender) és tűzfal a felhasználók nagy többsége számára kielégítő lesz, ezért várható ezeken a piacokon markáns változás.

A piackutató cég egyébként úgy véli, hogy a Vistában megjelenő biztonsági megoldásoknak köszönhetően a kritikus sebezhetőségek száma jelentősen, akár 80 százalékkal is csökkenhet. És bár az új operációs rendszerrel mérséklődik a felhasználói kockázat, ez részben a kezelhetőség rovására is megy. „Világos, mint a nap, hogy a Vista rendesen felidegesíti majd a felhasználókat” – utalnak a biztonsági szempontok miatt korlátozott jogosultságokkal szembesülő user várható reakcióira. A Yankee Group ezért semmiképpen sem siettetné a Vista telepítését vállalati környezetben – 2008-ig tökéletesen megfelel a Windows XP is, állítják.

Azóta történt

Előzmények