Tovább csúszhat a Vista premierje

A Microsoft következő operációs rendszerének premierje tovább csúszhat, legalább három hónapot – állítja a Gartner. Amint az ismert, a szoftvervállalat március végén azt közölte, hogy a mennyiségi licencet vásárló vállalati ügyfelek novemberben, a felhasználók többsége azonban csak 2007 januárjában juthat majd hozzá a Windows Vistához. A piackutató szerint azonban az operációs rendszer túl komplex, és ezért valószínűtlen, hogy tartani tudják ezt a határidőt. A Windows Vista leghamarabb 2007 második negyedévében, 9–12 hónappal a második béta-változat kiadása után jelenhet csak meg – jósolja a Gartner.

Tény: a Microsoft még nem dolgozott olyan hosszú ideig operációs rendszeren, mint a Vistán. A vállalat először 2005-ös premiert irányzott elő. Ezt később az idei év második félévére halasztotta, majd márciusban a jövő év elejére tolta a bemutatót. Ahogy távolodott a Vista premierje, úgy csökkent a tervezett új – forradalmiként beharangozott – szolgáltatások köre is. Elsőként az egyik alappillér, a merevlemezen tárolt adatok adatbázisszerű rendezését és keresését lehetővé tévő Windows File System – röviden WinFS – fájlrendszer beépítését vetette el a szoftvervállalat, majd a korábban Palladium, később pedig Next Generation Secure Computing Base (NGSCB) néven emlegetett – hardveres és szoftveres megoldásokat ötvöző – biztonsági technológia kihagyása mellett döntött.

A Gartner szerint igaz ugyan, hogy az utolsó jelentős Microsoft-rendszer, a 2001-ben kiadott Windows XP esetében a második béta és a végleges változat megjelenése között csak öt hónap telt el, ám a Vistát radikális újításai inkább a Windows 2000-rel rokonítják, amelynél ugyanez az idő 16 hónap volt. „A Microsoft továbbra is a lehető leghamarabb ki szeretné adni, de januárról márciusra csúszni korántsem olyan szörnyű, mint lemaradni a karácsonyi szezonról” – áll a piackutató jelentésében.

A szoftvercég szóvivője a Reutersnek elmondta, hogy a terveknek megfelelően haladnak a fejlesztéssel, ezért nem osztják a Gartner pesszimizmusát.

Azóta történt

Előzmények