A Warcraft miatt lett öngyilkos

Másfél évvel ezelőtt egy számítógépes játék miatt lett öngyilkos egy 13 éves kínai iskolás, akinek a szülei most pert indítottak a forgalmazó ellen. Csang Hsziao-ji azt követően ugrott le egy 24 emeletes társasház tetejéről, hogy megállás nélkül 36 órán keresztül játszott a Warcraft: Orcs and Humans című stratégiai játékkal. Mint búcsúlevelében indokolta: azért, hogy csatlakozhasson a játék általa imádott hőseihez – írja a Hszinhua kínai hírügynökség. A játékról vezetett terjedelmes naplójának átolvasása után egy pekingi kórház orvosai felállították a diagnózist, mely szerint „Csang mértéktelekül rákapott az egészségtelen játékokra, és komoly internetfüggőség alakult ki nála.”

A szülők most nagyjából 12 500 amerikai dollárnak megfelelő jüant követelnek kártérítésként a játékot Kínában forgalmazó Aomeisofttól. Mint mondják, az Egyesült Államokban a szoftver T (teen) minősítésű, azaz 13 év alattiak számára nem ajánlott, ám ők erről nem tudtak. Ezért azt is szeretnék elérni, hogy a helyi forgalmazó a csomagoláson figyelmeztesse a hasonló játékok veszélyeire a vásárlókat. Csang Hsziao-ji az öngyilkossága előtt két éven át játszott a Warcrafttel. A szülők korábban megpróbálták beperelni az amerikai fejlesztőt, a Blizzard Entertainmentet is, ám a helyi bíróság ezt a beadványt elutasította.

Hírügynökségi beszámolók szerint a mostani vád is gyenge lábakon áll, mert igaz ugyan, hogy a játékot jelenleg az Aomeisoft forgalmazza, de csak tavaly augusztusa óta, tehát a 2004-es öngyilkosság idején még nem ők voltak terjesztők. A cég szóvivője ugyanakkor jelezte, a jövőben figyelmeztetni fognak a függőség kialakulásának veszélyeire.

Azóta történt

Előzmények