A web 50 legfontosabb személyisége

A PC WORLD neves online számítástechnikai lap nagy kedvvel és gyakran állít össze különböző rangsorokat, tegnap éppen a web 50 legfontosabb emberének listáját tették közzé. A toplista némi cinizmussal reagál a Time magazin tavalyi döntésére, amikor is a világszerte számon tartott választás keretében az Év embere az átlag internetező lett: „Bár a Time magazin el akarja önnel hitetni, nem ön a web legfontosabb és legbefolyásosabb személyisége.” A sznobizmustól talán nem teljesen mentes szerkesztők ugyan szimpátiájukat fejezik ki mindenki iránt, aki aktívan tevékenykedik a világhálón, s felteszi a viccesnek gondolt videóit a közösségi és videomegosztó oldalakra, ám úgy vélik, hogy az internet igazán fontos emberei mégis csak azok, akik megteremtették, megteremtik a lehetőséget arra, hogy százmilliók élhessék ki vágyaikat a web segítségével.

Így aztán az ő listájukra nagy netes vállalkozások alapítói, működtetői, tehát programozók és IT-gazdasági szakemberek kerültek fel. Mint minden lista, természetesen ez is vitatható és vitatandó. Nyilvánvalóan a szórakoztatás a célja, s erre kiválóan megfelel.


A dobogósok

Az informatív indoklásokkal ellátott rangsorban az első öt helyezett neve nem okoz meglepetést, hiszen a Google jelenlegi – talán már veszélyesnek is tekinthető – dominanciáját nehéz lenne megkérdőjelezni, Steve Jobs az iTunesszal valóban a net közelmúltjának egyik legsikeresebb vállalkozását indította meg, a BitTorrent sikertörténete is vitathatatlan, a Wikipedia körüli disputák épp azért folynak, mert az online enciklopédia világszerte meghódította az embereket, s a World of Warcraft elterjedtségéről is szép számmal lehetne rekordadatokat tálalni. S még valami: ez egy olyan lista, melyre Bill Gates nem került fel…

Azóta történt

Előzmények

  • Mekkora most a World Wide Web?

    Biztosat senki se tud, a legfrissebb felmérések alapján 15 és 30 milliárd közöttire teszik a weboldalak számát.

  • Te vagy az év embere!

    Az idén a neves lapot maga alá gyűrte a webkettes úthenger. Mindent visz.