Mekkora most a World Wide Web?

A Pandia Search Central egyik legnépszerűbb oldala az, amelyiken 2000 óta a weboldalak számának növekedését kísérik figyelemmel. Itt időnként félelmetes adatokat lehet olvasni – például a web ugrásszerű növekedése idején egy év alatt, 1999-től 2000-ig a honlapok száma 50 százalékkal nőtt, s elérte a hétmilliót, a 2005-ös felmérés szerint pedig az év elején a weboldalak (nem a honlapok!) száma 11,5 milliárd volt.


Forrás: www.isc.org

A legújabb, több forrásból származó jelentések természetesen különböző adatokat tartalmaznak. Az Internet System Consortium (ISC) felmérése 2007 januárjában 433 193 199 hostot (tehát saját doménnel rendelkező gazdagépet) regisztrált.

A Netcraft elemző cég viszont ettől jelentősen eltérő számokat közölt 2006 végén, s akkor nagy nyilvánosságot kapott az a hír, hogy a világon található doménnel rendelkező weboldalak száma elérte a százmilliót, amelyekből 47–48 millió az aktív, működő oldal. A Netcraft legújabb jelentése 2007 februárjában 109 millió ilyen oldalt vett számba. A két cég adatai közötti különbség a Pandia szerint az eltérő módszertanból, a doménazonosítás bizonytalanságából adódhat.


Forrás: news.netcraft.com

Mivel a hostok száma nem azonos a weboldalak számával – hiszen egy hoston több weboldal is működhet –, ez utóbbiak mennyisége a fenti adatoknál lényegesen magasabb. A Netcraft adataira alapozva a Boutell 2007 februárjában a weboldalak számát 29,7 milliárdra teszi, ám a Pandia a Boutell számítási módszereit erősen kérdőjelesnek, eredményeiket pedig megbízhatatlannak tartja. Az elérhető elemzéseket összevetve ezért a Pandia munkatársai csak óvatos becslést engednek meg maguknak, s úgy vélik, hogy a világ jelenleg körülbelül egymilliárd internetezője potenciálisan 15 és 30 milliárd közötti weboldalt érhet el.


Forrás: www.internetworldstats.com

 

Azóta történt

Előzmények