Az Acer biztos olcsó notebookja sikerében

A kis kijelzővel, nagyjából egy kilogramm körüli súllyal és nem bivalyerős, hanem inkább energiatakarékos processzorral rendelkező netbookok gyors terjedését egyelőre alkatrészhiány akadályozza: a legtöbb gépbe álmodott Intel Atom processzorból a gyártó nem tud eleget szállítani. Elemzők szerint csakis ezzel – és nem a termékek iránti vártnál lanyhább fogyasztói lelkesedéssel – magyarázható, hogy a termékkategóriát kitaláló Asustek nem tudta teljesíteni nagyralátó forgalmi célkitűzéseit: a tajvani gyártó az első félévben 1,7 millió Eee PC-t adott el, 300 ezer darabbal kevesebbet, mint tervezte. Az idei évre szóló ötmillió darabos célkitűzéshez azonban ennek ellenére sem nyúltak, ami jelzi, hogy ők is csak átmeneti nehézségeket látnak az eladási deficit mögött.

Acer Aspire one

Még ennél is optimistább a rivális Acer, amely – annak ellenére, hogy saját netbookja, az Aspire One csak július végén kerül piacra – az idén 5-7 millió gép eladásával számol, derül ki a helyi DigiTimes című lapnak nyilatkozó elnök, Scott Lin szavaiból. Az első, 5000 darabos linuxos szállítmányt pillanatok alatt elkapkodták, a windowsos változat július végi bemutatóját követően pedig 15 000 gépet biztos fognak tudni gyártani naponta, mivel az Intel garantált processzormennyiséget ígért nekik – mondta. A merész forgalmi célok eléréséhez azonban – melyet segíthet, hogy már több európai mobilszolgáltatóval is megállapodtak a gép mobilinternettel összekapcsolt árusításáról – belátható időn belül ezt a kapacitást legalább meg kell duplázniuk.

A vállalat egyben frissítette a windowsos Aspire One specifikációit is: a modell 80 helyett 120 GB-os merevlemezzel, illetve hatcellás akkumulátorral kerül forgalomba. Javasolt fogyasztói ára Tajvanon 16 800 tajvani dollár (nagyjából 81 000 forint) lesz.

Azóta történt

Előzmények