Bombasikernek ígérkezik az Acer olcsó notesze

Korábban csak kósza pletykákat lehetett róla hallani, kedd óta hivatalos: a világ harmadik legnagyobb PC-gyártójának számító Acer is beszáll az olcsó mininoteszek – vagy ahogy az Intel elkeresztelte őket, a netbookok – versenyébe, méghozzá az egyik legéletképesebb megoldással. A tajvani Computexen a hét elején lehullott a lepel az Aspire One termékcsaládról, mely műszaki paramétereit tekintve felveszi a versenyt az összes konkurens termékkel, az Acer ugyanakkor a szokásos agresszív árképzéssel gondoskodott arról, hogy az új termékcsalád garantáltan a legvonzóbb alternatívává váljon az olcsó hordozható számítógépet kereső vásárlók körében.

Az Acer Aspire One a kategóriateremtő Asus Eee PC-khez hasonló méretekkel és tömeggel rendelkezik, kijelzője az Eee PC 900/901-hez vagy éppen a HP 2133-ashoz hasonlóan egy 8,9 hüvelykes képátlójú, LED-háttérvilágítású TFT-panel, mely ebben az esetben 1024x600 pixelt rajzol ki. Maga a rendszer az Intel új Atom N270 processzora köré épül, rendszermemóriája 512 vagy 1024 MB kapacitású, a háttértár pedig választhatóan egy 8 GB-os NAND flashmodul vagy egy 80 GB-os hagyományos merevlemez.

Acer Aspire one

Különösen az előbbinél fontos, hogy tárterület rugalmasan bővíthető egy SD kártya segítségével. Emellett egy többcélú kártyaolvasó is rendelkezésre áll, amely az SD-n kívül az MMC, MS, MS Pro és xD formátumokat is kezeli. A notesz vezeték nélküli helyi hálózatokhoz 802.11b/g interfészén keresztül képes kapcsolódni, de opcionális tételként megtaláljuk a WiMAX-ot és a 3G-s mobilkommunikációs szabványokat is.

Az Aspire One egy speciálisan az Acer számára összeállított, egyedi kezelőfelülettel rendelkező Linux vagy Windows XP Home operációs rendszerrel (utóbbi csak a merevlemezes változatokkal lesz elérhető), négyféle színösszeállítással kerül forgalomba. A hozzánk várhatóan augusztusban érkező gép sikerességét rendkívül nyomott ára garantálhatja: az Acer Magyarországon bruttó 75 ezer forintos induló áron hozza forgalomba az Aspire One családot – ez valamivel kevesebb, mint amennyibe most az első Asus Eee PC kerül Windowsszal, és lényegesen olcsóbb, mint az MSI Windje (igaz, az MSI megoldása nagyobb kijelzőt kap). Móritz Krisztina, az Acer magyarországi képviseletének termékmanagere lapunk kérdésére elmondta, hogy a cégnél egyelőre nem tervezik 10 hüvelykes képátlójú kijelzővel ellátott netbookok piacra küldését.

Az Acer iparági források szerint az év második felében nagyjából 6–6,5 millió Aspire One netbookot szállítana, azaz nagyjából fél év alatt több mininoteszt dobna piacra, mint ahány Eee PC 2008-ban készül. Az MSI Wind idei szállítási volumenjéről egyelőre sem spekulációk sem hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények