Az új, szupergyors tenger alatti kábel megérkezett Dél-Afrikába

Tegnapelőtt ünnepeltek Dél-Afrikában, mivel egy nagyszabású, három éve elindított projekt érkezett döntő szakaszához: Yzerfonteinnél, Fokvárostól 80 kilométerre kihúzták a tengerből az Európából érkezett, a lefektetés utolsó szakaszára február 8-án Namíbiából elindult kábel végét, így teljessé vált a Nyugat-afrikai Kábelrendszer (West Africa Cable System – WACS).

A 650 millió dollárba kerülő, 14 ezer kilométer hosszú, nyílt hozzáférésű kábelrendszer Nagy-Britanniából indul, majd Portugália, a Kanári-szigetek, a Zöldfoki-szigetek, Elefántcsontpart, Ghána, Togo, Nigéria, Kamerun, a kongói Brazzaville, illetve Kinshasa, Angola és Namíbia érintésével jut el Dél-Afrikába. A megvalósításra egy dél-afrikai távközlési cégek vezette, több más afrikai ország hasonló cégeit magában foglaló konzorcium szerveződött.

WACS
Forrás: mybroadband.co.za

Az új, szupergyors, négy szálpárat tartalmazó, az Alcatel-Lucent Submarine Cable Networks (ASN) által szállított és kiépített rendszer maximális kapacitása 5,12 Tb/s lesz, és ezzel a meglévő rendszerekhez hasonlítva jelenleg a kontinens déli részén a legnagyobb kapacitást képes biztosítani. A WACS-nak köszönhetően például Dél-Afrika széles sávú kapacitása meg fog duplázódni. A nagy sebességet az úgynevezett nagy sűrűségű hullámhossz-multiplexálás (Dense Wavelenght Division Multiplexing – DWDM) technológiával érték el, mely lehetővé teszi, hogy a kábel egyetlen szálán is kétirányú kommunikáció folyjon. Induláskor 500 Gb/s lesz a kapacitás, melyet folyamatosan bővítenek tovább.

Habár igen dinamikus fejlesztések zajlanak Afrikával kapcsolatban, még mindig hatalmas a lemaradás a világ többi részéhez képest. Ezt az ott élők nemcsak a kemény forgalmi korlátokban tapasztalhatják meg, hanem abban is, hogy az internetezés előfizetői díjai horrorisztikusan magasak a ma Európában vagy Ázsiában tapasztalható árakhoz képest. Mindez természetesen a 21. századi információs társadalomban roppant nagy hátrányt jelent a kontinens országai, lakói számára, hiszen mind a kereskedelmi szolgáltatások, mind a közigazgatási, állami ellátás fejlesztése elé gátat állít. Sajnos sem a befejezéséhez közeledő WACS, sem a már épülő újabb kábelek nem vezetnek majd árcsökkenéshez – ezt a konzorciumi tagok is elismerik –, mivel a fő cél a kapacitásbővítés, és az adott körülmények között még nem várható a fizetendő díjak drasztikus mérséklődése – erre valószínűleg csak évek múlva, a belső piacok bővülése után lehet számítani.

A hátralévő munkák lezárása után a tervek szerint a jövő év elején kezdődhet meg az új rendszer kereskedelmi hasznosítása.

Azóta történt

Előzmények