AI és műholdak szúrják ki az erdőtüzeket

50 millió dollárt szerzett az AiDash, amely AI és műholdak segítségével követné az erdőtüzeket. Főként az energiaszolgáltatók számára hozhat ez áttörést.

50 millió dolláros tőkét tudott bevonni az AiDash nevű kaliforniai startup, amely AI és műholdak segítségével szúrná ki és követné az erdőtüzeket és az időjárási kockázatokat. Ezzel az energiacégeknek is segítenének a klímaváltozás során a kihívásokkal szembenézni.

Ezek a cégek ugyanis nagy nyomás alá kerültek, hogy az extrém időjárási helyzetek utáni szolgáltatáskiesések kockázatát csökkentsék. Ráadásul mivel egyre inkább EV-kre, hőszivattyúkra és elektromos megoldásokra áll át minden terület, ezért egyre nagyobb lesz a hálózatok terhelése is.

A PitchBook szerint így már kis cégek és startupok százai kínálnak megoldásokat az időjárási helyzetek, erdőtüzek követésére.

Az AiDash AI segítségével kutatja a műholdképeket, keresi a problémákat és változásokat az elektromos hálózatban, és arra is figyel, ha a fák a kábelekre nőttek. A cég Európában is terjeszkedne, az ügyfeleik pedig arról számoltak be, hogy kevesebb és rövidebb a szolgáltatás kiesése, mivel a rendszer képes azonosítani, hol van szükség gyorsabb beavatkozásra. Ezentúl pedig nagy hangsúlyt kap az erőforrások dinamikusabb elosztása.

Azóta történt

Előzmények