Chipsereget épít a Meta az AI-uralomhoz

Összevonja a kutatócsapatokat a Meta, az év végére pedig már 600 ezer GPU-val szereli fel az eszközparkját.

Mark Zuckerberg tájékoztatása szerint a Meta összevonja az AI-kutatócsapatait, és egy üzleti szemléletű AI-részleggel együtt még jobban beépítik majd a technológiát a termékeikbe.

Az ehhez szükséges infrastruktúra is kialakítás alatt van. A tervek szerint összesen 350 ezer H100-as GPU-t szereznek az NVIDIA-tól, az év végéig pedig összesen 600 ezer GPU lesz az eszközparkban. Ez a technológiai szektorban az egyik legnagyobb lesz. Összehasonlításképp: az Amazon tavaly ősszel 100 ezres Trainium 2 chipparkot, az Oracle 32 ezres H100-arzenált említett.

Azt nem árulták el, hogy az NVIDIA mellett milyen beszállítókkal dolgoznak, de korábban említették, hogy AMD chipeket is akarnak, valamint saját chipet.

A Meta egyébként a FAIR-csapattal sok éve tanulmányozza az AI-t, de a termékeibe nem kezdte el beépíteni. Ez változott meg a ChatGPT sikerével, és kapcsoltak itt is magasabb fokozatba. Azóta van Llma kereskedelmi modell, hirdetőeszközök, amik szövegből generálnak hátteret vagy chatbot a Ray-Ban okosszemüvegen. A Llma modellnek pedig már a harmadik verziója is készül, és Zuckerberg kitart azon véleménye mellett, hogy az AI-val való interakcióhoz új eszközök, például okosszemüvegek kellenek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények