Alonso balesetéről szólnak a legújabb álhírek

Az újabb kéretlen levéltípusban azt állítják az internetes csalók, hogy az El Pais című spanyol napilap szerint Fernando Alonso, a kétszeres Forma–1-es világbajnok, súlyosan megsérült, amikor balesetet szenvedett Bilbao városának északi részén. A héten megjelent spamtípus hasonló mechanizmuson alapszik, mint amelyikről lapunk már korábban beszámolt, csak az azt az álhírt terjesztette, hogy az Amerikai Egyesült Államok megtámadta Iránt. A kérdéses üzenetek tartalmaznak egy fertőzött oldalra mutató linket is, amelyet követve megnézhetjük a rémhírhez tartozó videót, amin egy baleset képsorai láthatóak.

A videó megtekintésével az áldozatok számítógépére kerülő rosszindulatú kódot a spanyolországi székhelyű Panda Security azonosította Trj/Banker.LGC néven. A fertőzés az ún. banking trójai kategóriába tartozik, amely a felhasználók banki adatainak megszerzésére utazik, hogy aztán a bűnözők hozzáférhessenek az áldozatok bankszámláihoz. A féreg a futása közben elraktározza az összes leütött billentyűt, majd az így összegyűjtött információt továbbítja a crackereknek. A Panda Security elmondása szerint az ilyen típusú kártevők a legveszélyesebbek, mivel komoly anyagi kár érheti a védtelen felhasználókat.

Szerencsére a levél megnyitása önmagában nem fertőz, de a biztonság érdekében a spanyol cég azt tanácsolja, hogy akik megkapták, olvasás nélkül töröljék a postafiókjukból.

Azóta történt

Előzmények