Brad Pitt a legveszélyesebb


Veszélyesek

Az egyik amerikai IT-biztonsági cég, a McAfee összeállította azoknak a hírességeknek a toplistáját, akiknek a neveire keresve az internetezők a legnagyobb valószínűséggel futhatnak bele kártékony weboldalakba. Mint ebből kiderül, a számítógépekre legveszélyesebb celeb Brad Pitt: azok, akik az ő képeit tartalmazó háttérképeket, képernyőkímélőket vagy egyéb letölthető tartalmat vadásznak a keresőkben, 18 százalék eséllyel jutnak olyan oldalakra, melyek rosszindulatú programokat terjesztenek vagy adatokat csalnak ki a látogatóktól. A „Brad Pitt screensavers” keresőkifejezést begépelve tovább romlik a statisztika: itt már a találatok több mint fele veszélyes.

Ez jelentheti azt, hogy rosszindulatú – többnyire kém- vagy reklám- – programokat talál ott a felhasználó a keresett fájlok helyett, de azt is, hogy félrevezető ajánlatokkal spamküldésre vagy internetes csalásra felhasználható adatokat próbálnak megszerezni tőle. Az Angelina Jolie-val kapcsolatos letöltésekre keresve például egy olyan szájt is megjelenik a találatok között, amely 978 fertőzött háttérképet kínál letöltésre, és további veszélyes oldalakra mutató linkekkel van tele.

„Az internetes bűnözőknek széles az eszközrepertoárja, mégis az egyik legegyszerűbb és egyben leghatékonyabb módszer az emberek átverésére az, ha a hírességekkel kapcsolatos pletykák iránti érdeklődésükre építenek” – magyarázta Jeff Green, a McAfee termékfejlesztésért felelős vezetője. A listát egyébként először tavaly készítették el, felhasználva a cég SiteAdvisor terméke által szolgáltatott adatokat, mely a nevéhez hűen a weboldalakat veszélyességi szintek szerint kategorizálja.

A toplistán Pittet sorrendben Beyonce, Justin Timberlake, Heidi Montag, Mariah Carey, Jessica Alba, Lindsay Lohan, Cameron Diaz, George Clooney, Rihanna, Angelina Jolie, Fergie, David Beckham, Katie Holmes és Katherine Heigl követi.

Azóta történt

Előzmények