Itt a válasz, hogy beérik-e az NVIDIA-t az AMD AI-chipek

Jobbak az AMD AI-chipek, mint bárki gondolta: egy AI-szoftvercég szerint már most hozzák az NVIDIA chipek teljesítményének 80 százalékát.

Egy AI-szoftvercég jelentése szerint az AMD AI-chipek jobbak, mint bárki gondolta, és már most képesek elérni a rivális NVIDIA chipek teljesítményének 80 százalékát. A jövőben pedig be is érhetik ezeket.

A ChatGPT és hasonló rendszerek létrehozásához, AI-rendszerek használatához szükséges chipek piacán dominál az NVIDIA, a nagy hajrának köszönhető a vállalat 1 billió dolláron felüli cégértéke is. És az is, hogy hiány van ezekből a chipekből – a megoldáson dolgozik a cég.

Addig is a tech cégek alternatívákat keresnek, és az AMD-től várják, hogy erős ellenfél legyen. Az 1,3 milliárd dollárért nemrég felvásárolt MosaicML le is tesztelte a vonatkozó AI-chipeket, az AMD MI250-et és az NVIDIA A100-at. Mindkettő előző-generációs termék, de hatalmas irántuk a kereslet.

Az elemzés szerint az AMD chip 80 százalékban hozza az NVIDIA chip teljesítményét, ez pedig a szoftverfrissítéseknek köszönhető. Ezekkel a cég szerint utol is érheti az MI250 az A100-at. A MosaicML szerint a szoftver a leggyengébb pont a gépi tanulásra koncentráló chipcégeknél, ebben pedig most erős az AMD.

Megfelelő árazás mellett már most kiválthatják a cég szerint az NVIDIA chipjeit az AMD lapkák. A jelentés azért készült, hogy a MosaicML ügyfelei lássák, más opcióik is vannak az NVIDIA-n kívül (olyan szoftvert adnak el, ami könnyebbé teszi a cégeknek a saját adatközpontokban való AI-rendszerkészítést, így nem kell külsős rendszerekért és hozzáférésekért fizetni).

A MosaicML közölte: az AMD nem fizetett nekik a tanulmányért, nem ők kérték azt. Az AMD a jelentésre reagálva elmondta, folytatják a szoftveres munkákat.

Azóta történt

Előzmények