Audioprocesszorként alkalmazott grafikus chipek

A massachusettsi BionicFX olyan eljárást jelentett be, amelynek segítségével az NVIDIA grafikus chipjei audioeffekt-processzorokká alakíthatók át. Az Audio Video Exchange (AVEX) a hangadatokat a grafikus adatoknál alkalmazott formátumba konvertálja, majd a kiszámított, textúrákként mentett és az off-screen videopufferbe került eredményeket visszaalakítja audioadatokká.

A szoftver azt használja ki, hogy a GPU lényegében egy gyors matematikai processzor, amely speciális alkalmazásokban egy modern x86-os CPU 6 gigaflopos teljesítményével szemben 40 gigaflopos sebességet is képes elérni. Ez lehetővé teszi, hogy egy átlagos PC-vel rendelkező hobbymuzsikus is különleges effektusokkal színezett, stúdióminőségű anyagokat készíthessen.

Az első AVEX eljáráson alapuló, kész audioeffekt-plug-int, a BionicReverbet a vállalat a 2005 januárjában megrendezendő NAMM konferencián kívánja bemutatni. A szoftver lehetővé teszi például zenei felvételek lejátszásakor különféle koncerttermek akusztikájának élethű visszaadását.

Előzmények